BIST 10.267
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.408,95
HABER /  DÜNYA

Müslüman örgütlerden bildiri

Almanya'da Müslüman örgütler, terör eylemlerine karşı ortak bildiri yayımladı.

Abone ol

Almanya'da Müslüman örgütler, geçen hafta Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde iki tren istasyonunda düzenlenmek istenen saldırılardan sonra ortak bildiri yayımlayarak, girişimleri nefretle kınadıklarını bildirdi. İslami çatı örgütleri ve göçmen dernekleri, Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) genel merkezinde düzenledikleri basın toplantısında, "Bizim adımıza değil. Müslüman kuruluşlar teröre ve şiddete karşı" başlıklı ortak bildiriyi açıkladı.

Bildiride, "saldırı girişimlerinin nefretle kınandığı, bu eylemlerin İslam'a dayandırılarak haklı gösterilemeyeceği" vurgulandı. "Eylemleri düzenleyen sanıkların İslam'da haklı gerekçeler bulamayacakları" ifade edilen bildiride, "terörün bir tehdit ve bütün insanlığa yönelik cinayet olduğunu" belirtildi.

"Almanya'da yaşayan Müslümanlar olarak eylemlerden iki kat fazla etkilendiklerini" kaydeden örgütler, "bir taraftan tüm diğer vatandaşlar gibi toplumun bir parçası olarak saldırıların potansiyel hedefi olduklarını, diğer taraftan da birçok çevre tarafından 'suç ortağı' olarak görülmenin acısını çekmek zorunda kaldıklarını" bildirdi. Örgütler, "gerginleşen toplumsal atmosfere rağmen Müslümanları diyalog kurmaya ve kışkırtmalara kapılmamaya" çağırdı.

Basın toplantısına DİTİB Genel Sekreteri Mehmet Yıldırım, Almanya Müslümanları Merkez Konseyinden Aiman Mazyek, Avrupa Türk İslam Kültür Dernekleri Birliğinden Mahmut Aşar, İslam Kültür Merkezleri Birliğinden Murat Eşgi, Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, İslam Toplumu Milli Görüş'ten Oğuz Üçüncü, Almanya İslam Toplumundan İbrahim El Zayat, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinden Abdullah Emili, Bosna İslam Toplumları Birliğinden Esnaf Begiç katıldı. Basın toplantısına katılamayan ancak ortak bildiride imzası bulunan diğer kuruluşlar ise şöyle:

Avrupa Ehli Beyt Alevi Federasyonu (ABAF), Avrupa Kültür Dernekleri Birliği (ATB), Avrupa Cem Vakfı (ACV), Alman Müslüman Birliği (DML), Türk-Alman Dostluk Dernekleri Birliği (Hür Türk), Berlin İslam Federasyonu (IF), Almanya İslam Toplumu (IGD), Hamburg İslam Merkezi (IZH), Hessen İslam Toplumu (IRH), MÜSİAD-Almanya, Almanya Müslüman Gençliği (MJ), Almanya Türkiye Kökenliler Konseyi (RTS), Şura-Bremen, Şura-Hamburg, Şura- Aşağı Saksonya, Şura-Schleswig Holstein, Türk-Alman İşadamları Avrupa Federasyonu (TİDAF), Almanya Arnavut İslam Merkezleri Birliği (UIAZD) ve Baden Württenberg Müslümanları Merkez Konseyi.