BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Albay Doğan başçavuşu fırçaladı

İtiraflarıyla Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen emekli Albay Arif Doğan bugünkü duruşmada yine fırtına gibi esti.

Abone ol

2. Ergenekon davasında yargılanan emekli Albay Arif Doğan, üstünü aramak isteyen jandarma görevlisine "Bir orgeneralin üstünü nasıl ararsın. Terbiyesiz" dedi. Doğan'ın bu sözleri üzerine hakkında tutanak tutuldu. 

Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un sanıkları arasında yer aldığı İkinci Ergenekon Davası'nın 98'inci duruşması görülmeye başlandı.

Aralarında gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da bulunduğu 27'i tutuklu toplam 108 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, İbrahim Şahin, Oğuz Bulut, Ersin Gönenci, Hasan Atilla Uğur, Mustafa Dönmez ve İbrahim Özcan katılmadı.

TERBİYESİZ

Duruşma salonuna ambulansla getirilen emekli Albay Arif Doğan, tekerlekli sandalyeye alınarak sağlık personeli ve korumalarının yardımıyla kapıdan içeri girdi.

Bu sırada kendisine sanık kartı vermek isteyen görevli jandarmayı tersleyerek, "Ne kartı. Ben kart takmam" dedi. Olaya müdahele etmek isteyen yarbaya ise "Sen benim kartımla uğraşacağına X-Ray'i kapattır. Kalbimde pil var" diyerek tepki gösterdi.

GÖTÜRÜN BENİ

X-Ray cihazının kapatılmasının ardından sanık kartı almadan içeri alınan Doğan'ın üstü bir Astsubay Kıdemli Başçavuş tarafından elle arandı. Bu aramaya da karşı çıkan Doğan, "Ben orgeneralim. Bir orgeneralin üstünü nasıl ararsın. Terbiyesiz" diyerek görevliye çıkıştı, ardından da yanındaki korumalarına "Götürün beni" dedi. Olayın ardından jandarma görevlileri Arif Doğan hakkında tutanak tuttu.

ORGENERALLİKTE 4. YILIM

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, sağlık sorunları nedeniyle savunmasının alınmasına karar verilen emekli Albay Arif Doğan’ı kürsüye aldı. Doktor nezaretinde ve tekerlekli sandalyede sanık kürsüsüne alınan Doğan’ın çapraz sorgusuna devam edildi.

Üye Hakim Hasan Hüseyin Özese'nin "Milli Seferberlik Tektik Kurulu'nda çalıştığınızı söylediz. Görevinizi açıklar mısınız?" şeklindeki sorusuna Doğan, "Seferberlik Dairesi'nde çalışmadım. Ben emekli Albayım. Seferi olarak rütbem ise Orgeneral'dir. Bu askeri bir kavramdır. Seferberlik rütbesidir. Seferberlik rütbesi ne zamana denk geliyorsa rütbe odur. Orgenerallikte 4. yılım" diye konuştu.

AYGAN'A KÖPÜRDÜ

Doğan, öldürdüğünü söylediği itirafçı Abdülkadir Aygan'ın kendisine "gelsin tavla oynayalım" diye mesaj gönderdiğini belirterek, bunun kendisini intihara götüreceğini de söyledi.

JİTEM SORULARI

"Kurduğunuz JİTEM'in sivillerden oluştuğunu söylediniz. Operasyon için nasıl haber veriyordunuz? Maaş veriliyor muydu? Çatışmada ölen JİTEM elemanlarının yakınlarına tazminat ödeniyor muydu?" soruları üzerine de Doğan, bunların detay olduğunu belirterek, "Seçtiğimiz ajan ve muhbirlerle ilgili birtakım özellikler, yaş sınırlaması belirlenmiştir. Bunlar nasıl müdahale yapılacağını bilir. 10 kural vardır. Bunu bilen Çoban da mücadele eder. Bir de aptallar. Aptal olmasaydım PKK ile mücadele ettiğim için beni yargılamazdınız" dedi.

Bunun üzerine üye hakim Hasan Hüseyin Özese de Doğan'a suçlandığı konuları hatırlatarak, kendi kurduğu JİTEM elemanlarına nasıl ödeme yapıldığı, yakınlarına tazminat ödenip ödenmediği gibi çeşitli sorular yöneltti.

JİTEM ELEMANLARINI ANLATTI

Emekli albay Doğan bunları yazılı olarak ayrıntılı sunabileceğini belirtirken Özese bu konuda bildiklerini anlatmasını istedi.

Doğan da "Adli suç işlememiş olacak. Sabıka kaydı olmayacak. Ailesinin geçmişinde vatana, millete, sancağa ihanet etmemiş olacak. 1,70 boyundan aşağı olmayacak. Diksiyonu anlaşılabilir olacak. Gözlük kullanmayacak" dedi. Özese'nin çatışma sırasında ölen JİTEM elemanları ya da ölü ele geçirilen PKK'lı kişilerle ilgili kimlerin tutanak tuttuğunu, bu durumlarda yasalprosedürün nasıl işlediğini sorduğu Doğan, "Bunların çok önemi yok. Benden sonra JİTEM komutanlığına geçecekseniz..." diye konuştu.

AYGAN ARİF DOĞAN İLE TAVLA OYNAYACAK ADAM MI?

Yüksek sesle konuşan Doğan, "Dün işittiğim şey beni intihara götürecekti. Öldürdüm dediğim adam 'gelsin tavla oynayalım' diyor. Abdülkadir Aygan bana bu mesajı gönderiyor. Buna mani olun. Aygan, Arif Doğan ile tavla oynayacak adam mı?" diye bağırdı.

Sanık Doğan'ın iyi olmadığını, strese girdiğini söylemesi üzerineduruşmaya ara verildi. Ara verildiğinde sağlık ekiplerince kontrol edilen Doğan'ın Özese'yle bağırarak konuştuğu duyuldu.