BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.436,56
HABER /  POLİTİKA

Birdal'ın saldırganı serbest bırakıldı

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'a saldırıda bulunan üniversite öğrencisi Bilgehan Şimşek, ilk duruşmada tahliye edildi.

Abone ol

Bursa'daki olayla ilgili Bilgehan Şimşek'in ve ona saldıran 13 kişinin, "halk arasında panik oluşturacak şekilde tehdit ve basit yaralama" suçundan yargılanmalarına 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 7 yıla kadar hapsi istenen Bilgehan Şimşek, detaylı bir ifade verdi.

İki tarafın iç içe yargılandığı davada, polis ve jandarma yoğun güvenlik önlemi aldı. Ülkü Ocakları'nda din dersi veren bir arkadaşının PKK'lılar tarafından öldürüldüğünü anlatan Bilgehan Şimşek, "Çeşitli ayrılıkçı olaylar beni öfkelendiriyordu. Kız arkadaşımdan ayrılmam, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı, hepsi üst üste geldi. 30 Temmuz 2010'da bölücü faaliyette bulundukları ve propaganda yaptıklarını inandığım kişileri bir Türk'ün korkutması gerektiğine ve kan akıtmaya karar verdim. Beni kimse yönlendirmedi. 2 Eyül'de Batman'da düzenlenen mitinge katıldım. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in bölücü bir şekilde konuştuğuna inanıyordum. Fakat miting alanında korumaları tarafından olağanüstü şekilde korunduğu için platforma yaklaşamadım. Uzaktan mitingi takip ettim. Ardından Bursa'da 10 Eylül'de düzenlenen miting alanına aynı düşünceyle gittim. Alanda biraz gezindim. Platforma çıktım. Bana kimse, 'Sen nesin, neden geldin?' diye sormadı. Konuşmaları dinlemeye başladım. Birdal kürsüye çıktı. Televizyon kameraları beni çekiyordu. Kendi kendime, 'Arkadaşlarım beni görürse ne olur?' diye düşündüm. Konuşan Birdal, "memleketin dağlarına taşlarına" diye bir ifade kullanınca ben de eylemimi gerçekleştirmeye karar verdim. 'Bismillah' deyip vurdum. Bunun artık dönüşü yoktu. Ben vurunca bayağı bir dayak yedim. Olay bu şeklide meydana geldi. Bu olaya beni kimse azmettirmedi" dedi.

BİR TÜRK'ÜN EYLEM YAPACAĞINI GÖSTERDİM

Yaralanmasıyla ilgili kimseden şikayetçi olmadığını anlatan Şimşek, "Bu ülkenin askeri, polisi ve birimleri var. Sağlıklı düşündüğümde yaptığım bu eylemden dolayı pişman oldum. Tunceli, Şırnak, Batman ve Mardin'den gelen birileri İstanbul'da bomba patlatıyor. Bir Türk'ün de onların arasına girip böyle bir eylem yapabileceğini gösterdim. Kesinlikle pişmanım. Savaşılacaksa bile bana ne?" diye konuştu.

Akın Birdal bugünkü duruşmaya katılmazken, verdiği ifadede Bilgehan Şimşek'ten şikayetçi oldu. Olayın ardından Bilgehan Şimşek'i darp ettiği öne sürülen 13 kişi ise, iddianame geç ulaştığı için savunma yapmayacaklarını söyledi. Bilgehan Şimşek, son sözünde Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptığı için tahliyesini istedi. Mahkeme de şahsın tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alıp tahliyesine karar verdi.

Duruşma çıkışı BDP üyeleri adına konuşan Ayla Yıldırım ise adalete güvenlerinin kalmadığını söyledi.