BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da yeni belgelerin görüntüleri

Deniz Kuvvetleri Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirilen 9 çuval belgenin görüntülerine ulaşıldı.

Abone ol

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen ile savcı Ali Haydar'ın, 6 Aralık'ta Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda yaptıkları aramanın fotoğraf ve görüntüleri yayınlandı.

Şantaj ve askeri casusluk" soruşturması sırasında Gölcük Donanma Komutanlığında çuvallar içinde ele geçirilen belgeler arasından Balyoz Darbe Planına ait yeni deliller çıkmıştı.

Görüntüler ve fotoğraflar, o gün yaşananları an an belgeliyor. Bir ihbar üzerine İstihbarat Binbaşı Kemalettin Yakar'ın odasında yapılan aramaya öğleden sonra başlanabildi. Odanın zemini plastik karolarla kaplıydı ve beton zeminle arasında 30 santimlik boşluk vardı. Karolardan biri, Fikret Seçen'in talimatıyla kaldırıldı.

Vantuzla çekilen yaklaşık yirmi karonun altından çöp poşetleri içinde özenle saklanmış ve istiflenmiş belge ve malzemeler bulundu. Bulunan tüm belgeler bir deniz yarbay tarafından tutanağa kaydedildi ve arama baştan sona askerler tarafından videoya kaydedildi.

Fikret Seçen aramayı yönlendirerek, zaman zaman bizzat karoların altını kontrol etti. Belge ve malzemeler çuvallara konulmadan önce her birinin üzerinde parmak izi incelemesi yapıldı. Son olarak mühürlenen çuvallar savcı Fikret Seçen'e teslim edildi.

EK KLASÖRDE YENİ BİLGİLER

Delillerin son kaydedicisi olarak görülen Süha Tanyeri, darbe seminerinden iki gün önce tüm hazırlıkları 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’a sunmuş. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda çuvalların içerisinde ele geçirilen delillere göre düzenlenen Balyozun ek delil klasörleri yeni bilgileri ortaya çıkardı.

196 sanıklı "Balyoz Planı" davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Savası Fikret Seçen tarafından yürütülen "şantaj ve askeri casusluk" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 6 Aralık 2010’da Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada elde edilen ve davayla ilgili yeni delil olarak değerlendirilen 43 klasörü, DVD ortamında çoğalttı.

Tespit Tutanağında yeni belgeler ayrıntılı şekilde aktarıldı. 5-7 Mart 2003 tarihinde yapılan darbe seminerinden 2 gün önce, Balyoz Koordinatörü olarak adı geçen emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’a bilgi notu hazırladığı tespit edildi.

Bugün’ün haberine göre, ayrıca yeni delillerin arasında Oraj, Suga ve Sakal-Çarşaf eylem planlarının ön yazışmaları yer aldı. Bu deliller, eylem planlarının uygulamaya konulduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

BİLGİLER NASIL GÜNCELLENDİ?

Peki yeni belgeler, gerçekten Balyoz planlarını doğruluyor mu? Gölcük gelişmesinden sonra davaya ilişkin sahte belge iddiaları çürüdü mü? Haberturk.com sitesi bu gelişmeyi taraflara sordu. Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, güncelleme varsa davanın tümden yıkılacağı görüşünü savundu. Ülgen konuyla ilgili şunları söyledi: 

"2003'teki belgelerin 2008'de güncellenmesi meselesine gelirsek... Böyle bir şey yok. O belgelerde sadece bir yerde polis tutanaklarında 2003 yerine yanlışlıkla 2008 yazıyorlar. Sonradan da 2008 olarak kalıyor. Güncelleme diye bir şey olamaz. Bu birtakım aklıevvellerin uydurduğu bir şey. Zira güncelleme lafı söylenmişse zaten dava tümden yıkılmış olur. Eğer güncellenmişse, davanın belgeleri arasında gösterilen 11 No'lu CD'nin sahteliği onaylanmış olur. TÜBİTAK o CD'nin 2003'te hazırlandığını resmi raporla onayladı. O zaman demek ki savcı, bu CD'nin 2003'te hazırlanmadığını söylüyor. 2003'te hazırlandığı kabul edilen bir CD'ye 2008'de hazırlanan bir bilgi nasıl girer?"

SANIK SAYISI ARTABİLİR

Balyoz dosyasını Türkiye'nin gündemine taşıyan Taraf gazetesinin muhnabiri Mehmet Baransu ise bu belgeler ışıgında yeni gözaltıların yaşanabileceğine dikkat çekiyor:

"Belgelerde dikkatimi çeken, Balyoz Darbe toplantısının yapıldığı seminer öncesi planların bulunması ve çok sayıda yeni ismin belgelerde geçmesi. Balyoz Darbe Planı'ndan haberdar olan ve görevlendirme yapılan çok sayıda ismi bulunan yeni belgelerde görmek mümkün. Ankara, Ege, Akdeniz başta olmak üzere Balyoz Darbe Planı'nın içiresinde yer alan yüzlerce ismin olduğu görünüyor. Bu da yeni soruşturma ve neticesinde yeni arama ve gözaltı anlamına gelebilir. Savcılık yeni belgelerde ismi geçen kişilerle ilgili soruşturma yapabilir. Soruşturmaya yeni isimler tanık ya da sanık olarak davaya dahil edilebilir. Sanıkların sayısının artacağını düşünüyorum. Hatta bu isimler binlerce olabilir."