BIST 9.887
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.459,22
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Akıllı telefon kullanımı arttı

Akıllı telefon kullanımı arttı, mobil reklam pazarı 25 milyon liraya ulaştı

Abone ol

Akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarlardaki mobil reklamlar, Türkiye’de 25 milyon liralık pazar oluşturdu. Mobil internet kullanıcı sayısında yaşanan hızlı artışla, şirketler daha fazla tüketiciye ulaşmak için her geçen gün mobil reklama yaptıkları yatırımı artırıyor.

MOBİL internet kullanımındaki hızlı büyüme, reklam piyasasında da ‘mobil reklam’ adı altında yeni ve hızla büyüyen bir alan yarattı. Akıllı telefonu ve tablet bilgisayar kullanıcılarının, kullandıkları uygulamalarda karşılaştıkları reklamlar, 25 milyon liralık mobil reklam pazarı yarattı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) raporuna göre 2009 yılında 7.1 milyon olan mobil internet kullanıcı sayısı, 2012 yılında ortalama 5 katına çıkarak 34.9 milyona yükseldi. Hızla artan bu trafikle birlikte, daha fazla mobil internet kullanıcısına ulaşmak isteyen şirketler, bireylerin ‘cep’ine daha fazla ulaşmak için mobil reklam silahını kullanmaya başladı. Peki mobil reklamlar nerelerde karşımıza çıkıyor?

SMS ve MMS ağırlıkta

Ağırlıklı olarak akıllı telefon ve tabletlerdeki uygulamalarda karşımıza çıkan bu reklamlar, uygulamalarda sık kullanılan butonların yakınlarına yerleştirilerek istem dışı ‘tıklamalara’ neden olsa da, son dönemde hedef kitleye ulaşmada en etkili reklamlar olarak öne çıkıyor. Toplamda 6 milyon liralık bir pastayı temsil edilen uygulama tabanlı dijital reklamların dışında bir de SMS’lerden oluşan reklamlar bulunuyor. Akıllı telefon kullanıcısı olmayan kesimi hedefleyen SMS ve MMS reklamlarındaki pastanın büyüklüğü ise 19 milyon lira. Mobil site ve uygulamalara özel sıradışı reklam çalışmalarıyla hedef kitle reklamlara çekilirken, farklı hedefleme ve raporlama sistemleriyle de reklamverenlerin güvenebileceği sistem sunuluyor.

Sosyal ağlar öncelikte

Mobil reklam sektörünün üç büyük oyuncusundan biri olan Mobilike’ın verilerine göre, kullanıcıların mobil internet kullanımında en çok tercih ettiği uygulamaları sosyal ağlar, haber siteleri, navigasyon, TV ve oyunlar oluşturuyor. Mobil internet kullanan cihaz dağılımının, 1.7 milyon Nokia, 1.4 milyon iPhone, 800 bin Android, 750 bin Windows, Bada vb işletim sistemli akıllı telefon, 450 bin Blackberry, 300 bin iPad ve 15 bin android tablet şeklinde olduğu tahmin ediliyor. Büyük medya gruplarının yanı sıra, bağımsız yayıncı ve uygulama geliştiricilerinin de dahil olduğu, 300’ün üzerinde uygulama ve mobil sitenin reklam alanlarını pazarlayan reklam satış evi Mobilike, 6 milyon liralık paydanın yaklaşık yüzde 60’ını elinde bulunduruyor.