BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,92
ALTIN 2.437,65
HABER /  GÜNCEL

Trablus havalimanında uçuşlar normale döndü

Libyalı yetkililer, dün silahlı militan bir grubun işgal ettiği Trablus havalimanında uçuşların normale döndüğünü açıkladı.

Abone ol

Libyalı yetkililer, dün silahlı militan bir grubun işgal ettiği Trablus havalimanında uçuşların normale döndüğünü açıkladı.

Avusturya Havayolları’na ait bir uçak ve boş bir Katar Havayolları uçağı dün havalimanından hareket ettiler.

Yetkililer teknik nedenlerle havalimanının işleyişinin normale dönmesinin 24 saat alacağını söylemişti.

Havalimanı Pazar günü El Awfea grubu tarafından işgal edilmişti.

Batı Libya’da Tahruna şehrinden gelen silahlı militan grubun komutanlarından birinin kaybolması üzerine işgal eylemini gerçekleştirdiği bildirildi.

Grup Pazartesi günü geç saatlerde yetkililer ile yaptıkları müzakereler sonucu eylemlerine son vermeyi kabul etmişti.

Libya devlet televizyonu komutanlarının güvenlik güçleri tarafından değil başka bir militan grup tarafından kaçırıldığını aktardı.

Ulusal Geçici Konsey sözcüsü Muhammed el Harizi, AFP haber ajanısna yaptığı açıklamada havalimanın yeniden işlemeye başladığını söyledi.

Ancak Trablus’a uçuşları olan İngiltere Havayollaro, Emirates ve Tunus Havayolları gibi bazı havayolları Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada uçuşlara hemen başlamayacaklarını söyledi.

Avusturya Havayolları ise Çarşamba günlü bazı uçuşların iptal edileceğini belirtti.

Havalimanı yöneticisi Fadel Bin Nusayer Reuters’a yaptığı açıklamada İtalya Havayollarına ait bir uçağın çatışmalar sırasında zarar gördüğünü ve İtalya’dan mühendislerin uçağı control etmek için geleceklerini kaydetti.

Havalimanında güvenlik açığı

Havalimanının böyle bir saldırı karşısında neden savunmasız olduğuna dair sorular soruluyor.

Havalimanının güvenliği yetkililere devredilmeden önce Zintan şehrindeki militanlar tarafından sağlanıyordu. Zintan’dan Adel Salama Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “bu insanlar havalimanını nasıl kapatabilir, nerede devlet?" diye soruyor.

Havalimanını işgal eden grubun Tahruna’dan 60 araçlık bir konvoya katılarak geldiğii bildirildi. Grubun durdurlması için neden birşey yapılmadığı ise sorular arasında.

Grup asfalt pistte bulunan altı uçağın her birinin altına, uçak savar taşıyan pikaplar yerleştirmiş olması da havalimanının güvenliği ile ilgili boşlukları ortaya çıkardı.

Birçok uluslararası havayolları Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ile çatışmaların sona ermesinin ardından Libya uçuşlarına devam etmişti.

Libya’nın geçici hükümeti Nisan ayında Trablus havalimanının kontrolünü militan bir gruptan devralmıştı.