BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili Çakır fezlekelerle ilgili net konuştu

AK Parti Grup Başkanvekili Çoşkun Çakır, yeni anayasa çalışmalarını ve HDP'lilerle ilgili fezlekeleri İnternethaber'e değerlendirdi. 

Abone ol

H.KÜBRA KOCAOĞLU
İNTERNETHABER/ANKARA

AK Parti'nin yeni anayasa konusunda millete verdiği sözü sonuna kadar tutacağını vurgulayan AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, "Anayasa mutabakat komisyonunda diğer iki partiyle devam edeceğiz. Onlarda bizi yarı yolda bırakırsa biz yolumuza yine devam edeceğiz" dedi.

HDP'li milletvekilleri ile ilgili fezlekelerin gündeme getirilmesi ile ilgili ise "Partiler kapatılmasın ama o partide siyaset yapan yasanın dışına çıkan insanlar cezalandırılsın" yorumunda bulundu. 

YENİ ANAYASA SÜRECİNİN SULANDIRILMASINA İZİN VERMEYİZ

Mevcut Anayasamız bir darbe anayasasıdır. Ve biz AK Parti olarak milletimize anayasayı değiştireceğimize dair söz verdik. Bunu değiştirmek içinde elimizden gayreti gösterdik. Hükümet kurulduktan sonra ele alınan ilk konu yeni anayasadır. Biz bu konuda hassasiyet göstererek yeni kurulacak komisyona meclis salt çoğunluğu kriteri gözetmeksizin ortak mutabakat sağlanması için eşit üye uygulaması getirdik. Hepimizi taşın altına elimizi koyalım düşüncesi ile böyle bir şey yaptık. Maalesef sadece üç toplantı yapıldıktan sonra CHP masayı devirdi. Bir darbe komisyonu adlandırması dayatması ile süreci sabote etti. Bu komisyon parlamenteri sistemi de konuşacak başkanlık sistemini de konuşacak, yarı başkanlık seçilmiş cumhurbaşkanlığı gibi muhtelif versiyonları da orada konuşacak. Kaldı ki Anayasanın tamamı parlementer sistem yada başkanlık sisteminden ibaret değil. Orada başka bir  takım temel hususlar var. Bizim orada aradığımız temel şeyler:

 Özgürlükçü bir anayasa yapmak istiyoruz. Temsil kabiliyetinin yüksek olduğu bir anayasa yapmak istiyoruz. Kuvvetler ayrılığının iyi bir şekilde ortaya konduğu tescil edildiği bir anayasa yapmak istiyoruz. Ve netice itibariyle herkesin evet bu benim yeni anayasam diyebileceği bir metin ortaya koymaktır. Esas itibariyle başkanlık sistemi ya da parlamenter sistemi tartışması bir sistem tartışmasıdır. Asla rejim tartışması değildir

Anayasa mutabakat komisyonunda diğer iki partiyle devam edeceğiz. Onlarda bizi yarı yolda bırakırsa biz yolumuza yine devam edeceğiz. Zaten mevcut bir anayasa taslağı var onu gözden geçireceğiz. Genel kurul gündemine sevk edeceğiz. Sonra takdir yüce meclisindir. Bu süreç içerisinde hiç kimsenin yeni anayasa sürecini savsaklanmasına, sulandırmasına müsaade etmeyeceğiz.

HDP'Lİ VEKİLLERİN YAPTIĞI SİYASETLE BAĞDAŞMAZ

 Coşkun Çakır HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

Biz kesinlikle ve kesinlikle parti kapatmasına karşı olduğumuzu her ortamda dile getirdik. Geldiğimiz siyasal gelenek itibariyle siyasi parti kapatmalarından çok çekmiş bir partinin temsilcileri içerisinde siyaset yapanlar insanlarız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın konuşmalarından sıkça vurguladıkları gibi siyasilerin yanlış tutumları ve söylemlerinin bedelleri siyasi partilere ödetilmemeleridir. Biz çok net bir şekilde diyoruz ki; Partiler kapatılmasın ama o partide siyaset yapan yasanın dışına çıkan insanlar cezalandırılsın.

HDP Milletvekillerinin güneydoğudaki teröristlerin arandığı evlerden çıkmaları, gerekse terörist cenazelerine katılıp ve destek vermeleri kabul edilir bir davranış değildir. HDP milletvekillerinin yaptığı siyasetle temsille ve milletvekilliği ile bağdaşmaz. Bu partinin eş başkanı bir çok defa halkı sokağa ve isyana çağırmak suretiyle ülkede bir kaos yaratmak, siyasal iktidarının devirmenin yolu açmak istemiştir. Bunları alt alta koyduğumuzda yapılan işler milletvekilliği tanımına sığıp sığmadığını yüce milletin takdirine sunuyoruz. Savcılar olayı izliyorlar onlarda gerekli müdahaleleri yapıyorlar. Fezlekeler Meclis'e geldiğinde bizim bu konudaki tutumuzu hassasiyetimi göreceksiniz. Biz partilerle kurumlarla kişilerle uğraşmıyoruz. Bir milletvekili milletin verdiği vekaleti yerine getirmek yerine  yasanın dışına çıkıp milletvekilliği dışında provakasyon yapıyorsa yasal süreçlerin işlemesi konusunda da son derece netiz.

CHP İPE UN SERİYOR

- CHP'nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili, "kürsü dokunulmazlığı hariç tüm vekillerin dokunulmazlukları kaldırılsın" gibi bir teklifi oldu. AK Parti bu konuya nasıl bakıyor?

Yasama dokunulmazlığıyla ilgili Meclis çatısı altında daha evvel muhtelif girişimler oldu. O zaman gerekli desteği vermeyenler şimdi işi sulandırmak için eski dosyalara da bakalım diyorlar. Bu ipe un sermektir. Buradaki önceliğimiz mücadele ettiğimiz terör problemiyle ilgili bu sürece destek veren, yasa dışı davranan milletvekilleriyle ilgili fezlekelerdir.