BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

AK Partide tezkere sesleri

AK Parti olası tezkereyi tartışıyor. İşte AK Parti'den tezkere değerlendirmeleri...

Abone ol

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Egemen Bağış, ABD ile PKK konusunda istendiği kadar işbirliği yapılamadığını belirtti. Bağış, artan terör saldırılarını, ''Artık bıçak kemiğe dayandı'' sözleriyle değerlendirdi.

İstanbul'daki ABD Başkonsoluğu'nda düzenlenen Bağımsızlık Günü resepsiyonuna katılan Bağış, “Artık müttefikimiz ABD'nin gereken adımları atması gerekiyor'' diye konuştu.

Egemen Bağış, Türk halkının din, kültür, cumhuriyet ve Atatürk gibi ortak değerleri olduğunu ifade etti ve “Kimse bunlar üzerinden siyaset yapmaya kalkmasın, bunları siyasete alet edenleri Türk milleti 22 Temmuz'da cezalandıracaktır'' dedi.

AK Parti tezkereyi tartışıyor

Seçimlere kısa süre kala AK Parti kulislerinde Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon tartışılıyor. AK Parti’liler, "Seçim öncesi Meclis'ten alınacak yetki elimizi güçlendirir" yorumunu yapıyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün geçen hafta yaptığı ve tezkerenin seçimden önce de ihtimal dahilinde olduğu yönündeki açıklamaları, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Sadece bu açıklama değil hükümet kanadından yapılan hemen her açıklamada PKK ile mücadele konusunda her ihtimalin masada olduğu belirtiliyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, "Hükümet yetki isterse tezkere Meclis’ten rahat bir şekilde geçer'' dedi. Kapusuz “Parti içinde böyle bir karar alınmadı. Son karar hükümetin'' ifadelerini kullandı.

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, TBMM'nin, Kuzey Irak'a asker gönderilmesini öngören bir tezkere çıkarması halinde kendi oyunun “evet'' olacağını söyledi.

Çiçek "Şu an Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti bunun değerlendirmesini yapıyor. Gerektiği zaman da bunu çıkarır, bundan hiç kimsenin tereddütü olmasın'' dedi.

Parti içinde farklı görüşler

AK Parti içinde farklı görüşte olanlar da var. Askeri operasyonun sonuç getirmeyeceğini düşünenlere göre, sınır ötesi harekat son seçenek olmalı.
AK Parti içinde bu tartışmalar yaşanırken, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sezer'in haftalık olağan görüşmelerini erkene almaları da kulisleri hareketlendirdi.

Perşembe günü yapılması gereken haftalık olağan görüşme salı günü yapıldı ve yaklaşık 35 dakika sürdü. Tüm bu hareketliliğe rağmen Dışişleri Bakanlığı’nda tezkere hazırlığı yok. 9 Temmuz’da Bakanlar Kurulu toplanıyor.

Bu toplantıda terörle mücadele tüm yönleriyle tartışılacak. Muhalefet de hükümetin bu konudaki tavrını bekliyor. CHP Meclisi’n olağanüstü toplanmasına destek verdi, “Tezkereye olumlu oy veririz ama tezkere almak yetmez bu yetkiyi kullanmak lazım'' dedi.