BIST 9.954
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.433,22
HABER /  GÜNCEL

BBC muhabiri serbest

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Alan Johnston serbest bırakıldı.

Abone ol

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'nin Gazze'deki muhabiri Alan Johnston'ın serbest bırakıldığı bildirildi. Johnston'ın serbest bırakılması amacıyla yürütülen görüşmeleri yakından takip eden Filistinli bir kaynak, mart ayında Gazze Şeridi'nde kaçırılan Johnston'ın, bugün Hamas yetkililerine teslim edildiğini belirtti.

Kaynak, Gazze Şeridi'nde denetimi 3 haftadan beri bulunduran Hamas yetkililerinin 45 yaşındaki Johnston ile ilgilendiklerini kaydetti. Johston'ın serbest bırakılmasının Hamas televizyonunda da duyurulduğu ve Hamas'ın basın kuruluşlarına konuyla ilgili bir mesaj geçerek BBC muhabirinin serbest bırakıldığını doğruladığı ifade edildi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, Johston'ın Hamas'ın askeri kanadının elinde bulunduğu bildirildi. Hamas lideri Halid Meşal de BBC'ye yaptığı açıklamada Johnston'ın serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğunu iletti. Meşal ''Halkımızın imajına büyük zarar veren bu sayfayı kapatabildik. Hamas'ın çabaları Alan Johnston'un özgürlüğüne kavuşması sonucunu doğurdu'' diye konuştu.

FİDYE PAZARLIĞI YAPILMADI

Öte yandan, konuya ilişkin açıklamada bulunan Filistinli kaynak, Johnston'ın serbest bırakılması için fidye pazarlığı yapılmadığını duyururken, Halkın Direnişi Komiteleri adlı militan grubun sözcüsü Ebu Mücahid, Johnston'ın Gazze Şeridi'ndeki önemli bir dini liderin verdiği fetva üzerine serbest bırakıldığını belirtti. Mücahid, Johnston'ı kaçıranların, dini liderin, BBC muhabirinin ''koşulsuz serbest bırakılması'' gerektiği yolundaki fetvayı uygun hareket etmek kararı aldıklarını kaydetti.

''ÖZGÜR OLMAK ÇOK HEYECAN VERİCİ''

BBC'nin Gazze'den yaptığı canlı yayında konuşan Johnston serbest kalmaktan duyduğu mutluluğu belirterek ''Özgür olmak çok heyecan verici. Serbest olmak en fantastik şey'' diye konuştu. Militanların elinde tutsak olduğu anları anlatırken ''bazı zamanlar çok korkutucuydu'' diyen Johnston, ''Pek çok defa rüyamda serbest bırakıldığımı gördüm, ancak her seferinde yine tutsak tutulduğum odada uyandım''dedi. Johnston, İskoçya'daki ailesiyle kısa bir süre konuştuğunu da sözlerine ekledi.