BIST 10.173
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.470,14
HABER /  POLİTİKA

Bahçeliyi MİT ikna etti

Bahçeli idam cezasının kalmasına nasıl ikna oldu? İşte o imzanın perde arkası

Abone ol

Gazeteci Fatih Çekirge Haber Türk'te Gazeteci Metehan Demir ile yaptığı Perde arkası programında idamların kalkması ile ilgili anayasa değişikliğinin perde arkasındaki sırları anlattı.

O dönemde Star Gazetesi Genel Yayın Müdürü olan Çekirge Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın idamların kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği tasarısını imzalamayı reddeden Bahçeli'nin kalemi defalarca fırlattığını açıkladı.

KAYNAK BİR MİT GÖREVLİSİ

O dönemde bir üst düzey ve çok hatırlı bir MİT görevlisinin 2.5 saat uğraşarak Devlet Bahçeli'yi, ''Bu bir devlet politikasıdır'' diye ikna ettiğini söyleyen Çekirge, kaynağını da üst düzey MİT görevlilerine dayandırdı.

İsim vermeden şöyle dedi:

Bu bir devlet stratejisidir. Ben bu olayın bilinmesini istedim. MHP tabanı şehit cenazelerine çok hassas. Şu anda Türkiye de hassas. İdamın kalkması ile ilgili anayasa değişikliğine Devlet Bahçeli şiddetle karşı çıktı. Defalarca kalemi yere atıyor. Demirel, Ecevit, Yılmaz ısrarcı, dinlemiyor. Kimse ikna edemiyor. Kolay değil arkasında koskaca bir MHP tabanı var

Çok hatırlı ve Abdullah Öcalan'ın kafasında uçan sineği bildiğini Yunanistan'a anlatan, gerekirse canı pahasına Abdullah Öcalan'ı bulunduğu yerden çıkarmaya hazır olan bir MİT üst düzey yetkilisi randevu alarak Bahçeli'ye geldi. ''Bu önemli bir stratejidir. Devlet stratejisidir. ve tam 2,5 saat boyunca Bahçeli'ye anlattı. Apo'dan nasıl faydanılacağını. Ve sonunda Bahçeli o imzayı attı '' dedi.

APO: BANA BİR FIRSAT VERİN

Çekirge Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan getirdiklerinde hangarda tir tir titrediğini, ''Bana bir fırsat verin diye yalvarırcasına konuştuğunu'' da sözlerine ekleyerek, MİT görevlisinin Bahçeli'yi ikna edişinin hikayesini şöyle tamamladı.

Bahçeli'ye bu kararın bir onaylanmış bir devlet stratejisi olduğunu anlattı ve ikna etti. Bu strateji tutuyor. PKK militanları Türkiye'den çıkıyor. Ne zamana kadar 1 Mart tezkeresinin reddine kadar.

Tezkere'nin reddinden sonra Devlet'e hizmet etmek istediğini söyleyen APO İmralı'dan insiyatif alıyor. Yönettiği gazeteden bağımsız aday belirliyor. MİT görevlisinin dediği devlet stratejisi elimizden kayıp gidiyor.

MHP GRUBU RED VERMİŞTİ

Bahçeli idamı kaldıran tasarıya imzaya ikna edilse bile MHP grubu idamların kalkmasına karşı oy vermişti. Bahçeli de idamların kalkmasına red oyu kullanmıştı. Buna karşılık aralarında AKP kurucularından Bülent Arınç ve Abdullah Gül başta olmak üzere AKP ve DYP gibi muhalefet partileri de idamın kalkması yönünde oy kullanmıştı.

AÇIK YARA STRATEJİSİ

Çekirge ve Demir sohbetin son bölümünde Abdullah Öcalan'a asacak ip polemiğini, ''açık yara stratejisi'' olarak tanımladı.

Tayyip Erdoğan'ın MHP ve Bahçeli'ye, ''CHP'nin yavrusu oldun, Abdullah Öcalan'ı asamadın'' dediğini, buna karşılık Bahçeli'nin de AKP ve Erdoğan'a, ''APO'yu affetmeye çalıştın, ABD'nin kuzusu oldun. TSK istiyor ama Kuzey Irak'a giremiyorsun'' diye açık yara stratejisine misilleme yaptığını anlattı. Bahçeli'nin AKP'nin Abdullah Öcalan'ı asamadın suçlamasını sürekli tekrarlaması üzerine Erzurum'da ''al sen as'' diye meydana yağlı urgan attığını sözlerine ekledi.