BIST 9.996
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.440,77
HABER /  POLİTİKA

Vaatlerin sonu iflas

Partilerin vaatleri şimdilerde yüz güldürüyor. Peki ya sonrası ne olacak?

Abone ol

Tek başına iktidar hedefleyen AKP, CHP, MHP ve DP seçim bildirgelerinde vergi indirimi yarışına girdi. Daha az vergi yükü umudu ilk etapta vatandaşın yüzünü güldürecek gibi gözükse de vaat edilen toplam indirim, ortaya ekonomik dengeleri sarsacak bir rakam çıkardı.

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal'ın hesaplamalarına göre, mazotta ÖTV’nin kaldırılması 10, KDV’nin kaldırılması 4 milyar YTL'ye mal olacak. Tüm partilerin indirim vaatleri arasında yer alan damga vergisinin kaldırılması 3 milyar YTL, KDV'de 3 puanlık bir azalma 8 milyar YTL'lik vergi geliri düşüşüne neden olacak. Ücretliler üzerindeki vergi yükünü azaltmayı planlayan partilerin söz konusu vergi tarifesindeki 5 puanlık indirimi 3 milyar YTL'ye mal olacak.

FATURA AĞIRLAŞIYOR

Banka ve Sigorta Muamele Vergisi'nin kaldırılmasından kaynaklanacak 3 milyar YTL ile ÖTV'nin yüzde 10 indirilmesiyle oluşacak 4 milyar YTL'lik kaybın da eklenmesiyle toplam gelir düşüşü yaklaşık 35 milyar YTL'ye ulaşacak. Böylece devlet, 2007 için hedeflenen brüt 174 milyar YTL'lik vergi gelirinin yüzde 20'sinden vazgeçmiş olacak.

CHP'nin 100 metrekareden küçük tek konutu olanları Emlak Vergisi'nden muaf tutma, MHP'nin ilk defa ev alan vatandaşlara banka kredileri için ödedikleri faizi gelirlerinden indirme imkanı sağlama, DP'nin alkollü içkilerden alınan ÖTV'yi kaldırma gibi vaatleri de eklenirse seçim vaatlerinin faturası ağırlaşacak.

TL'YE YİNE SIFIR EKLENİR

Seçim vaatlerinin ekonomik boyutunu değerlendiren Uysal şunları kaydetti:

"Bu indirimlerin sonuçları faiz dışı bütçe fazlasının tümüyle sıfırlanması, dolayısıyla dış borç ödeme kapasitesinin yok edilmesi ve faiz oranlarının yükselmesidir. Faiz sonrası açık ise 50 milyar YTL'ye yükselecektir. Bu GSMH'nin yüzde 8'i kadar bütçe açığı anlamına gelir. Sonuç, yüksek enflasyon dönemlerine tekrar dönüş, Türk Lirası'ndan kaldırılan sıfırların birer birer ilave edilmesidir."

KDV indirimlerinde AB'nin sınırlarından daha aşağı inebilme imkanı olmadığının altını çizen Uysal, KDV oranlarında aşırı farklılaştırmaya gitmenin sistemi bozucu ve vergi toplamayı güçleştirici etkisi olduğu uyarısında da bulundu.