BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adıyaman'da tuvalete rekor zam geldi halk isyan etti! İstanbul'da bile bu fiyata yok

ADIYAMAN Gerger'de cami tuvaleti ücreti 5 TL olunca ortalık karıştı. Vatandaş şikayet etti, 3 TL'ye kadar düştü.

Abone ol

Adıyaman'ın Gerger ilçesindeki en eski cami olan Ulu Cami'nin tuvaletini işleten kişi, ücretini 5 TL'ye çıkardı. Karar yöre halkının büyük tepkisine neden oldu. Müftülük bu fiyat hareketine ilişkin olarak yetkililere haber verdiğini söylerken mahalle muhtarı durumu serbest piyasaya bağladı.

Gergerhaber Genel Yayın Yönetmeni Abdurrahman Kurtbey, tuvalette de olsa fırsatçılığın kol gezdiğini belirterek, "Bir tanesi oraya fiyatı yazıyor. Kimse karışmaz tuvalettir düşüncesiyle. Basit bir gözle bakılıyor. Neticede insanları sıkıntıya sokan bir durum tuvalet. Köylerden gelen insanlar için cidden çok para. Geçmiş yıllarda tuvalet 1 lira iken, 3 liraya çıkarmışlardı. Adam Siirt, Tillo'dan, Gerger'e 3 liraya geliyordu. Orada da camiye giriyor, tuvalete girecek 3 lira veriyor. Şimdi de 1 hafta önce 5 TL'ye çıkardılar. Biz haber yapınca 3 liraya indirdiler" ifadelerini kullandı.



"Ufak karşılığını alıyordu"
Gerger Müftülüğü ise, tuvaletin başındaki kişiyi kendilerinin görevlendirmediğini açıkladı. Müftülükte görevli memur, "5 liraya İstanbul'da tuvalet yok. Emniyete kadar götürdük durumu, tedbirini alın dedik. Vakti zamanında cami tuvaletine bakıyor ufak karşılığını alıyordu" şeklinde konuştu.

Tepki sonrası 3 TL'ye düştü
Gerger Belediyesi yetkilileri ise, tuvaletin şahsa ait olduğunu dile getirdi. Görevlinin Gerger halkı tarafından oraya konduğunu aktaran yetkili, "Hem maddi durumu kötü, hem de akli dengesi yerinde değil. Tuvaleti 5 lira yapmış, halk da buna tepki gösterince 3 liraya düşürmüş. Gidip direk adama söylediler, bize şikayet söz konusu olmadı" ifadelerini kullandı.



"Ne delidir ne de normal"
Caminin olduğu mahallenin muhtarı Recep Özkocaman, ise tuvalette görevli yaşlı adamın ücreti kendi kafasına göre yaptığını, ama yine de indirime gittiğini söyledi. Özkocaman, "Her şeye zam olunca bu da kendisine göre zam yapmıştır. Ne delidir ne de normal" dedi. 

Yetersiz aydınlatma
Öte yandan Türkiye’de umumi tuvaletlerden vatandaşın en büyük şikayetlerinden biri yeterince aydınlatma olmaması. Doktor Zehra Sözbir Köylü, ‘Türkiye’de kamusal tuvaletler üzerine bir tasarım araştırması: Şehirli ve eğitimli kullanıcının tuvalet deneyimi’ isimli çalışmasında "Kullanıcılar için aydınlık tuvaletler “güven veren”, “ne var ne yoksa görülebilen”, “saklayacak bir şeyi olmayan” tuvaletlerken, karanlık tuvaletler “iç karartıcı”, “kasvetli” ve “güvensiz” olarak tarif edilmektedir." denildi.

"Hoş bir şey değil"
Ayrıca aynı çalışmaya göre kullanıcılar tuvaletlerin temizliğine de oldukça meraklı. Ayrıca çalışma için görüşülen bir kullanıcı tuvaleti kullandıktan sonra bu kadar yakın el yıkamaktan da rahatsız olduğunu "E o kadar dip dibe olmak hoş bir şey değil. Ayrı ayrı olması bence daha iyi olurdu. İnsan bir an evvel elini yıkayıp gitmek istiyor." sözleriyle dile getirdi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Mersin'de bu çatıyı gören şaştı kaldı! Herkes fotoğrafını çekti: Hemen buluyorlar
Foto Galeri Mersin'de bu çatıyı gören şaştı kaldı! Herkes fotoğrafını çekti: Hemen buluyorlar Galeriye Gözat