BIST 9.814
DOLAR 32,58
EURO 35,05
ALTIN 2.457,77
HABER /  DÜNYA

ABD ve Almanya'dan Gezi Parkı davası kararına tepki: Osman Kavala'yı derhal serbest bırakın

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gezi Parkı Davası'nda alınan kararlara sert tepki gösterdi. Bakanlık, Türkiye'yi Osman Kavala'yı serbest bırakmaya davet etti.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının "derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yarattığını" söyledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Kavala'nın adil olmayan bir şekilde hüküm giymesi insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmıyor. Türkiye'yi Osman Kavala'yı serbest bırakmaya davet ediyoruz. Türkiye'de sivil toplumun, medyanın, siyaset ve ekonomi alanındaki liderlerin yargı tarafından taciz edilmesinden büyük endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Davada Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye de 18'er yıl hapis cezası verilmişti.

"Derhal tahliye edilmeli"
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Osman Kavala'nın "Derhal tahliye edilmesi gerektiğini" ifade eden bir açıklama yaptı.

Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin daha önce bu yönde verdiği kararı hatırlattı ve Türkiye'nin de bu karara uyması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü çok sert çıktı
Uluslararası Af Örgütü, Gezi Parkı davasında açıklanan cezaların adalete ve insan haklarına darbe olduğunu savundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise "Kararın mahkemede değil sarayda alındığını düşünüyoruz" dedi. Af Örgütü adına açıklama yapan Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, temelsiz suçlamalar için delil gösterilemediğini söyledi ve davayı bir müthiş bir adalet komedisi olarak tanımladı.
Muiznieks, "Adil olmayan bu karar Gezi davasının, bağımsız sesleri susturmak amacıyla açıldığını gösteriyor" dedi.

Gezi Parkı davası kararı
Davada iş insanı Osman Kavala "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Yargılanan 7 kişi hakkında da 18'er yıl hapis cezası verildi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İstanbul'da 6 Pakistanlı Nepalli 4 turisti kaçırıp başımıza çete kesildi! Bugün polis işkence evini buldu
Foto Galeri İstanbul'da 6 Pakistanlı Nepalli 4 turisti kaçırıp başımıza çete kesildi! Bugün polis işkence evini buldu Galeriye Gözat