BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

5 milyon alevi dedesi çıkar

Alevi dedelerine maaş bağlanması fikri tartışma konusu oldu. Dünya Ehli Beyt Vakfı'nın önerisi biraz daha farklı.

Abone ol

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, son günlerde tekrar gündeme gelen Alevi dedelerine maaş bağlanması önerisini doğru bulmadığını söyledi.

MAAŞI BİZE VERİN BİZ DAĞITALIM

Cumhuriyet'in ilanından sonra ilmi zeminden kopan milyonlarca Alevi'nin kendisini 'dede' olarak tanıttığını hatırlatan Altun, "Eğer devlet 'dedelere maaş bağlayacağım' derse 5 milyon insan 'maaş alacağım' diye kapısına yığılır." diye konuştu. Devletin direk şahıslarla değil Alevi kurumlarıyla muhatap olması gerektiğini dile getiren Altun, "Para bize verilir biz de cem evlerinde görevlendirilen dedelere maaşlarını veririz." önerisinde bulundu.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ÖZERK BİR KONSEY HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLSÜN"

Çeşitli Alevi derneklerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması yönündeki açıklamalarına da değinen Altun, bunun doğru olmayacağını ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 85 yıldan beri süregelen köklü bir kuruluş olduğunu vurgulayan Altun, Diyanet'in bir revizyona tabi tutulması gerektiğini belirtti. 'Diyanet İşleri Başkanlığı YÖK ve RTÜK gibi özerk hale getirilmeli' önerisinde bulunan Altun, "Bu kuruluşa bütün inanç sistemlerinden seçilen kişilerin bulunduğu bir konsey oluşturulması. Bu 50 kişi olur, 100 kişi olur. Böylece bütün inanç sistemleri bu özerk kurum tarafından hizmetler, eğitimleri ihtiyaçları objektif olarak eşit bir şekilde yapılır. O zaman kimsenin tartışacağı konuşacağı bir şey kalmayacak. Bu kolay ve olması gereken bir çözüm. Diyanet İşleri Başkanlığı da bunu zaman zaman dile getiriyor. Bilim adamları yahut inanç hizmeti yapan insanlar mağdur olmadan böyle bir çözüme kavuşturulmasını öneriyoruz." diye konuştu.

"HÜKÜMETİN ALEVİ AÇILIMINDAN UMUTLUYUZ"

Son günlerde tekrar gündeme gelen Alevi açılımını değerlendiren Fermani Altun, önerinin olumlu ancak geç kalınmış bir girişim olduğunu aktardı. Alevi açılımının, Alevi vatandaşların istekleri doğrultusunda halledilmemesi durumunda ileride daha büyük sorunlara yol açacağını vurgulayan Altun, başlayan görüşmelerden umutlu olduklarını söyledi.