BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Adanalı dizisi gerçek oldu

İnternetten otomobil satanlar aman dikkat. Çökertilen çete, kurbanlarını işte böyle tuzağa düşürüyordu.

Abone ol

İzmir başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Sakarya, Manisa, Denizli ve Muğla'da eşzamanlı düzenlenen "Maske" isimli operasyonla vatandaşları dolandırdıkları öne sürülen 21 kişi gözaltına alındı.

Zanlıların suç işleme yönteminin, "Adanalı" isimli televizyon filminde bir hırsızlık şebekesinin oto yıkamacısı görüntüsü altında çalışmasına çok benzediği dikkat çekti.

Hurdaya çıkmış arabaları satın alıp internette aynı marka ve modelleri bularak çaldığı iddia edilen zanlılar, suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçundan adliyeye sevk edildi.

KURBANLARINI İNTERNETTEN BULUYOR

Zanlıların kullandığı yöntem ise polisleri bile hayretlere düşürdü. Kaza yapan ağır hasarlı otomobilleri düşük fiyata satın aldığı belirtilen çetenin, ardından internetten aynı marka ve model otomobil satanlarla irtibata geçtiği ve otomobillerini satın almak istediklerini söyleyerek buluştuğu öğrenildi.

Araba sahibiyle anlaşan zanlıların, kutlamak için yemek yeme bahanesiyle önceden anlaştıkları bir lokantaya götürdüğü, orada cep telefonu şarjının bittiğini, kardeşleri ile de konuşmak istediğini söyleyip lokantanın telefonunu kullanma bahanesiyle gözden kaybolduğu, ardından da sözkonusu arabayı çalarak kaçtığı iddia edildi.

Daha sonra çaldıklarıyla hasarlı diğer otomobilin şase numaralarını "change" yöntemiyle değiştirdikleri ve aracı başkasına sattıkları ifade edildi.

İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, vatandaşlardan gelen çalıntı otomobil ihbarları üzerine harekete geçti. Şikayetçilerin verdiği bilgiler doğrultusunda dokuz aylık teknik takip ve istihbari çalışma yapan polis, çete kuran zanlıların oto hırsızlığından tapu dolandırıcılığına kadar birçok kanunsuz iş yaptığını tespit etti.

PERŞEMBE AKŞAMI KURTLAR VADİSİNİ İZLEMEK İÇİN TOPLANIYORLAR

Muğla'nın Fethiye ilçesinde zanlıların merkezi olan bir oto yıkama istasyonu bulundu ve takibe alındı. Zanlıların, perşembe günleri burada toplanarak Kurtlar Vadisi'ni seyrettiği de belirlendi. Takibin ardından başlatılan "Maske" operasyonu kapsamında harekete geçen Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, İzmir başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Sakarya, Manisa, Denizli ve Muğla'da eşzamanlı baskınlar düzenledi.

BİRİSİNİN 32 SUÇTAN SABIKASI VAR

Emniyeti suistimal yoluyla dolandırıcılık, oto hırsızlığı, sahte evrak ve kimlik düzenleyerek tapu dolandırıcılığı yaptığı öne sürülen 21 kişi gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere gözaltına alınan zanlılardan H.B.'nin, altı yıl önce Foça Tarım Yarı Açık Cezaevi'nden firar ettiği ve 32 suçtan ülke genelinde arandığı tespit edildi. Sekiz suçtan aranan S.U.'nun ise kanundışı örgüt üyesi olmaktan uzun zaman önce gözaltına alındığı, daha sonra aleyhinde ifade veren başka bir örgüt üyesini Uşak'ta öldürdüğü, diğerlerini de silahla yaraladığı ortaya çıktı.

ARABA KİRALAMA AYAĞINA DOLANDIRICILIK

Çeşitli il ve ilçelerde tapu dolandırıcılığı da yaptıkları öne sürülen zanlıların, Muğla ve Marmaris gibi yazlık yerlerde turizm acentesi ve araba kiralama şirketleri kurduğu, "Yüksek kira getirisiyle araçlarınız kiraya verilir" şeklindeki gazete ilanlarıyla vatandaşların otomobillerini aldıkları, sahibine ikinci kira ödemesi yapılmadan bir gece önce işyerini boşaltarak kaçtıkları belirlendi.