BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kurbanda nelere dikkat etmeli?

Kurbanlık hayvanlar görücüye çıktı. Peki alıcılar nelere dikkat etmeli? İşte kritik tavsiyeler..

Abone ol

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık satış ve kesim yerleri belirlendi ve özellikle Doğu, Güneydoğu illerinden büyük illere gelen hayvanlar görücüye çıktı. Vatandaşlar bir an önce kurbanlıklarını alabilmek için hayvan pazarlarına akın ederken, uzmanlar alınacak hayvanın temiz, tüylerinin parlak, derisinin elastik ve bakışlarının canlı olması gerektiğini belirtiyor.

Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Gönülalan, hayvanların hastalıklı ve kaçak olmadığından emin olmaları için hayvanın tüm sağlık kontrollerinin yapıldığını gösteren menşei şehadetnamesinin ve numaralı kulak küpesine dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Üzerinde fazla miktarda dışkı maddesi olan hayvanların alınmaması gerektiğini belirten Gönülalan, "Bu tür hayvanlar genellikle hastalıklı olur. Çünkü uzun süreli hastalık geçirmiş olan hayvanların tüyleri üzerine yere yatmaya bağlı olarak dışkı parçaları yapışmıştır. Tüyleri karışık kirli ve mattır. Halen bir hastalığı olanlarda ise arka bacaklarda ve anüs civarında ishale bağlı dışkı göze çarpar. Sağlıklı hayvanın bakışları canlı, hareketli, derisi elastik, tüyleri parlak ve canlıdır. Hayvan çevresi ile ilgilidir" şeklinde konuştu.

Özellikle bu dönemlerde komşu ülkelerden kaçak hayvan getirme girişimlerinin yaşandığına dikkat çeken Gönülalan, belgeleri eksik hayvanların çok büyük risk taşıdığına dikkat çekti.

Kurbanlık alırken hayvanların iyi besili olandan seçilmesinin faydalı olacağını aktaran Gönülalan kurbanlık hayvan alımında dikkat edilmesi gereken diğer şartları da şöyle sıraladı: "İyi besisini almış hayvanlar çok terler. Terleme genellikle kürek kemikleri arasındaki bölgede, kürek üzerinde ve boynuz diplerinde daha fazla olur. Bu bölgeler terleme dolayısı ile diğer bölgelerden daha koyu renkte gözükür. Tam besili hayvanların kılları daha çabuk kopar. Koyunlarda da tam besili olanların boynuz diplerinde terleme olduğu görülür. İyi beslenmemiş hayvanların yünleri sırt üzerinde yanlara taranmış elle açılmış gibi bir durum gösterir. Bu ayrım ne kadar bariz ise hayvan o kadar zayıf demektir. Hayvanlarının bu durumunu bilen satıcılar da hayvanlarını tıraş ettikten sonra pazara sürerler" dedi