BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,54
HABER /  GÜNCEL

28 Ekim 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah BBC'yi sarsan Jimmy Savile krizi ve İngiltere'de çocukları koruma konusunda atılacak yeni adımlar göze çarpıyor.

Abone ol

İtalya'da Berlusconi krizi

Financial Times gazetesinin baş sayfasında dün vergi yolsuzluğu nedeniyle dört yıl hapis cezasına mahkum edilen eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin fotoğrafı dikkat çekiyor.

Bunun parti içinde iktidar mücadelesini yoğunlaştıracağını belirten gazete, aynı zamanda Monti hükümetinin de karşı karşıya olduğu zorluklara bir yenisinin eklendiğini aktarıyor.

Daha önce de yargılanan ve ceza alan Berlusconi'nin 2006 yılında çıkan bir af yasası nedeniyle dört yıllık cezasının bir yıla indirildiği ve yaşı nedeniyle cezaevine girmesinin beklenmediği belirtilen haber şöyle devam ediyor: "Monti hükümeti Özgür Halk Partisi'nin desteğine dayanıyor ancak Roma'daki yetkililer Berlusconi'nin mahkum edilmesinin bunun üzerinde doğrudan bir etki yaratmayacağını söylüyor".

Berlusconi'nin mahkum edilmesinin partisinin ülkedeki şansını daha da azaltacağını aktaran gazete, muhalif Beş Yıldız Hareketi'nin lideri komedyen Beppe Grillo'nun hakkında sayısız yolsuzluk davasının açıldığı ve kemer sıkma programlarına destek veren Berlusconi karşıtı çok sayıda insanı etrafında topladığını belirtiyor.

Gazete ayrıca ülkenin ekonomik olarak zor durumda olduğu böyle bir zamanda siyasi bir krizin ekonomik krizi daha da kötüleştireceğini belirtiyor.

BBC'de Jimmy Savile krizi

Sunday Times gazetesinin baş sayfasında son günlerde BBC'yi sarsan Jimmy Savile krizine ilişkin bir haber göze çarpıyor.

Habere göre BBC'nin eski genel müdürü Mark Thopmson Jimmy Savile hakkındaki taciz iddiaları konusunda en az iki defa bilgilendirilmişti.

Gazetenin yaptığı bir kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 48'i Thompson'un konu ile ilgili dürüst açıklamalarda bulunmadığını ve dörtte üçü konuyla ilgili daha önce bir soruşturma açması gerektiğini düşünüyor.

Geçen sene hayatını kaybeden eski BBC sunucusu ve TV yıldızı Jimmy Savile'in çok sayıda çocuğa ve kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia ediliyor. Thompson'un BBC'in Newsnight programının konu ile ilgili yapacağı ancak daha sonra yayından kaldırılan programla ilgili bilgilendirilmediğini söylediğini aktaran gazete aksine en az iki kez bilgilendirildiğini öne sürüyor.

Gazete iç sayfalarında da geniş yer ayırdığı haberde, Newsnight sunucuları ve muhabirlerinin soruşturma nedeniyle görevinden uzaklaştırılan program editörü Peter Rippon'a karşı tepkili oldukları aktarılıyor. Gazete, konunun BBC'nin üst düzey yetkilileri arasında yavaş yavaş çatlaklar oluşturmaya başladığını belirtiyor.

'İngiltere'de çetelerle mücadele başarısız'

The Observer gazetesinde geçen sene Londra'da Mark Duggan'ın polis tarafından vurulması üzerine başlayan ayaklanmalar ardından hükümetin aldığı önlemlerin çete şiddetini daha da artırdığı aktarılıyor.

'Cameron'un çete kültürüne karşı savaşı geri tepti' başlıklı haberde Toplumsal Adalet Merkezi'nin bir raporuna göre çetelerle ilgili alınan önlemlerin başarısız olduğu ve küçük yaşta çok sayıda çocuğun çetelere girmeye başladığı belirtiliyor. Rapora göre çete liderleri tutuklanırken, geri kalanlarla ilgili birşey yapılmaması boşluklara yol açtı ve daha fazla şiddeti beraberinde getirdi.

Savile krizi ardından sosyal hizmet alanında değişim çağrısı

Independent gazetesi de Savile krizinin ardından İngiltere'de çocukları korumak için atılması planlanan adımlara yer vermiş sayfalarında.

Eğitim Bakanı Michael Gove'un onay verdiği programa göre sosyal hizmet eğitiminin öncesinde lise mezunlarına iki yıllık staj eğitimi verilecek. Bu programda meslek için gerekli liderlik, şefkat, özgüven ve yetkiyi kullanabilme gibi niteliklerin kazandırılması amaçlanacak.

Jimmy Savile krizi ardından İngiltere'de çocukların korunması ile ilgili ve sosyal hizmet alanında yeterince önlem alınmadığını belirten gazete, sosyal hizmet görevlilerinin çoğunlukla zor vakalarda sert adımlar atamadığını belirtiyor.

Fazla çalışma saatleri, bütçelerdeki kesintiler gibi etkenlerin de mesleği giderek güçlerştirdiğini belirten gazete mesleğin önemine rağmen kalifiye bir işgücünün oluşturulamadığını belirten bir rapordaki görüşlere yer veriyor.

Gazete başyazısında da bu çok önemli işin prestijinin artırılması ve bunu sağlayacak bu yeni eğitim programının başlatılması için kampanya yürüttüğünü aktarıyor.