BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  GÜNCEL

ABD seçimlerine Sandy kasırgası tehdidi

Sandy kasırgasının ABD'ye doğru ilerlemeye başlaması, başkan adaylarının programlarını değiştirmesine ve bazı etkinklikleri iptal etmesine yol açtı.

Abone ol

Sandy kasırgasının ABD'ye doğru ilerlemeye başlaması başkan adaylarının programlarını değiştirmesine ve bazı etkinklikleri iptal etmesine yol açtı.

ABD Başkanı Barack Obama, kasırgaya karşı yapılacak hazırlıklar için acil bir toplantı düzenledi.

Kasırganın Pazartesi günü bazı yerleri vurabileceği belirtiliyor.

ABD'denin batısından gelecek kasırganın saatte 120km'ye ulaşabileceği ve seçimlerde kritik rolü olan bazı eyaletlerde yaklaşık 60 milyon kişiyi etkileyebileceği tahmin ediliyor.

Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre kasırganın merkezi Kuzey Carolina'da Cape Hatteras bölgesinin 535 km güneyinde.

Federal Acil Yönetim Merkezi'nin direktörü Craig Fugate "Bu, sadece kıyıyı tehdit etmiyor. Burası çok büyük bir alan" dedi.

Kasırga nedeniyle geçen hafta Karayipler'de 60 kişi hayatını kaybetti.

Siyasi kasırga

Cumhuriyetçi aday Mitt Romney kritik seçim bölgelerinden Virginia'da bugün katılacağı bir etkinliği hava koşulları nedeniyle iptal etti. Romney'in Ohio'ya doğru yola çıktığı bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Başkan Obama'nın yarın gitmeyi planladığı Florida'ya bugün gideceğini ve eski Başkan Bill Clinton ile birlikte yapacağı Virginia ve Colorado turunu ise ertelediğini bildirdi.

Ancak Sandy kasırgasının yol açacağı etki ile ilgili kaygılara rağmen, bazı sandıklarda adaylar arasındaki yarışın berabere gittiği haberleri üzerine, Romney ve Obama kilit roldeki eyealetlerde kampanyalarını yoğunlaştırdı.

Dokuz eyalette adayların başa baş olduğu bildiriliyor.

Obama, New Hampshire'de destekçilerini halkı erken oy kullanmaya teşvik etmeye çağırdı.

Obama "Yapacak hala çok işimiz var, New Hampshire ve ülkenin geri kalanı bizi altüst eden politikalara yeniden geri dönemeyecek kadar ilerledi" dedi

Obama, rakibi Romney için "bize sunduğu tek şey aynı politikaların tekrarı" dedi.

Romney, Florida'da "Obama'nın 'dar gündemine' karşılık, kendisinin Amerika'nın yeniden ilerlemesini sağlayacak "büyük fikirler"i temsil ettiğini" söyledi.

Romney "Başkan'ın bir planı yok, artık bir fikri ya da bahanesi kalmadı ve bu Kasım Florida onu görevden indireceğimizi gösterecek " dedi.

BBC muhabiri Bridget Kendall "Obama'nın hava durumunu nasıl ele alacağı ve Romney'in bundan nasıl yararlanacağı şanslarını artırabilir ya da azaltabilir" dedi.

Olağanüstü hal

ABD'nin doğu kıyısı aşırı hava durumlarına alışık olmasına rağmen, meteorolojistler Sandy kasırgasının kış fırtınası ile birleşerek kaygı verici bir hale gelebileceğini söylüyor.

Kasırga kuzeydoğuya doğru saatte 20km/s hız ile ilerliyor. Bu, kasırganın, 12 eyalet üerinde 36 saat boyunca durabileceği ve 25cm yağmur, 60cm kar, fırtına ve elektirik kesintilerine neden olacağı anlamına geliyor.

Maryland, New York, Pennsylvania, Washington DC ve North Carolina'da olağanüstü hal ilan edildi.

Ulusal Kasırga Merkezi fırtınanın sertliğinin artmasının mümkün olduğunu söyledi.

Delaware'de 50,000 kişinin kıyı bölgelerini boşaltması zorunluluğu getirildi.

New York'ta henüz boşaltma kararı alınmadı.

Daha önce Sandy kasırgası, Karayipler üzerinden geçerken tahribata neden olmuş, Haiti'de 44 kişinin, Küba'da 11 kişinin ve Dominik Cumhuriyeti, Jamaica ve Bahamalar'da dört kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.