BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da halk sandık başında

Ukrayna'da halk, Avrupa tarafından 'demokrasi sınavı' olarak görülen Parlamento seçimleri için bugün sandık başına gidiyor.

Abone ol

Ukrayna'da halk Parlamento seçimleri için bugün sandık başına gidiyor.

Bu seçimler Avrupa tarafından 'demokrasi sınavı' olarak görülüyor.

Seçimlerde Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi ve eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun Anavatan Partisi'nin yanısıra çok sayıda küçük siyasi parti de yarışıyor.

'Demir Yumruk' olarak bilinen boks şampiyonu Vitali Kliçko'nun liderliğini yaptığı liberal Udar Partisi ve aşırı sağcı Svoboda Partisi bunlardan ikisi.

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Timoşenko'nun cezaevine konmasından sorumlu tutulduğu için Batı tarafından eleştiriliyor.

Yerel saatle 8.00'de başlayan seçimler 12 saat boyunca devam edecek.

Kesin sonuçların Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

450 sandalyeli Parlamento'nun yarısı seçilen partilerin aday listelerine göre belirlenecek.

Parlamento'nun diğer yarısı da oy çoğunluğu sistemine göre belirlenen bağımsız adaylardan oluşacak.

Seçimlerde yaklaşık 5,000 aday yarışıyor.

BBC'nin Kiev muhabiri David Stern bu seçimlerin Ukrayna'nın tarihinde en merakla izlenen seçimler olduğunu ve 600'ü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan olmak üzere yaklaşık 3,500 yabancı gözlemcinin seçimleri izlediğini belirtti.

Seçim kampanyaları

Bu hafta New York Times gazetesinde çıkan bir yazıda, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın AGİT'in ara seçim raporunda kaygı verici eğillimler olduğunu belirttikleri aktarılmıştı.

Bu kaygıların arasında hükümet kaynaklarının iktidar partisinin adayları için kullanılması, medya üzerinde sansür, oy satın alma ve seçim komisyonlarının işleyişinin şeffaf olmaması bulunuyor.

Eski Başbakan Timoşenko'nun seçimlerde aday olamaması için mahkum edildiği ve cezaevine konduğu düşünülüyor

Rusya ile imzaladığı doğal gaz anlaşması üzerine yetkilerini aştığı gerekçesiyle yargılanan Timoşenko 7 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Bunun üzerine AB Ukrayna ile yapacağı serbest ticaret anlaşmaları da dahil ortaklık anlaşmasını süresiz bir şekilde erteledi.

Timoşenko'nun Anavatan Partisi diğer muhalif partiler ile seçimlere ortak katılıyor.

Üç senedir Cumhurbaşkanı olan Yanukoviç, Timoşenko'nun bırakılması çağrılarını reddetmiş ve yargılamanın bağımsız mahkemelerce yapıldığını savunmuştu.

Küresel ekonomik kriz ve emeklilik ve vergi politikaları Ukrayna'nın 46 milyonluk nüfusunu oldukça olumsuz etkiledi.

Hükümet kamu sektörü maaşlarını ve emeklilikleri artırararak halkın tepkisini azaltmaya çalışıyor.

Ancak muhabirimiz bunun 2 milyar dolar bütçe açığına neden olduğunu ve bu durumun ülkenin IMF'den kredi almasını zorlaştıracağını söylüyor.

Ukrayna yetkilileri seçimlerin 3,500 gözlemci tarafından izlenmesinin AB ile ortaklık anlaşmasının kapılarını tekrar açacağını umuyor.