BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Trafik İstanbul'a ağır fatura çıkarttı

Trafikte yaşanan sıkıntılar iş gücü ve zaman kaybı gibi birçok nedenle ekonomik olarak ağır bir fatura ortaya koyuyor.

Abone ol

İSBAK Genel Müdürü Kutlu, İstanbul'da trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık kaybın, 5 milyarı aştığını söyledi.

TOPLU TAŞIMA KULLANILIYOR

İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri San. ve Tic. AŞ (İSBAK) Genel Müdürü Kasım Kutlu, ''İstanbul, sanılanın aksine, toplu taşımayı kullanan bir kent, buna rağmen trafik sıkışıklığı nedeniyle yıllık kayıp 5 milyar 40 milyon lirayı buluyor'' dedi.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Kutlu, ''İstanbul Ulaşım Ana Planı (İUAP) verilerine göre, İstanbul'da yapılan yolculukların yarısı yaya olarak gerçekleşirken, bireysel araç ve taksi kullanımı yüzde 15, deniz, demir yolu dahil toplu taşıma kullanımı yüzde 35'i buluyor. Yine motorlu yolculukların yüzde 29'u otomobil ve taksilerle yapılırken, yüzde 63'ü personel servisi ve otobüslerle, yüzde 7'si raylı sistemler ve deniz yolu ile yapılan yolculuklar. Buna bağlı olarak da toplu taşıma kullanımı, diğer kentlerin aksine, yüzde 70 gibi önemli bir paya sahip. İstanbul, sanılanın aksine, toplu taşımayı kullanan bir kent'' diye konuştu.

EKONOMİK KAYIP 5 MİLYON LİRAYI GEÇTİ

İstanbul'da trafik akarken bir yandan da çok büyük bir ekonominin döndüğünü ifade eden Kutlu, ''Yapılan bir araştırmaya göre trafik sıkışıklığı nedeniyle trafikte harcanan zaman, iş gücündeki kayıplar ve fazla yakıt tüketimi göz önüne alındığında yıllık kayıp 5 milyar 40 milyon lirayı buluyor. Bu ise trafiğin İstanbul ekonomisi üzerindeki etkisinin büyüklüğünü ortaya koyuyor'' tespitinde bulundu.