BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

DSİ, Afrikalıları suya kavuşturdu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, su kısıntısı çeken Afrika'da tecrübesi ve birikimini gösterdi.

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) yaptığı çalışmalarla Etiyopya, Sudan, Burkina Faso ve Nijer’de 253 su kuyusu açtı. DSİ'nin açtığı bu kuyular sayesinde yaklaşık 1 milyon kişiye içme suyu temin edildi.

Su sıkıntısının çok ciddi boyutlara ulaştığı dost ve kardeş Afrika’da, tecrübesi ve bilgi birikimi ile problemi çözmek için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün açtığı 253 kuyu ile yaklaşık 1 milyon kişiye su temin edildi. Binlerce insanın temiz suya ulaşamadığı, kişi başına kullanılan su miktarının dünya ortalamasının dörtte birinden az olduğu Afrika’da Türkiye, insani yardım projeleri çerçevesinde Etiyopya, Sudan, Burkina Faso ve Nijer’de içme suyu temin edilmesine öncülük etti.

KUYU AÇMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

DSİ Genel Müdürlüğü’nün Afrika’daki çalışmaları 2005 yılında Etiyopya’da başladı. 40 kuyunun açılması planlanan Etiyopya’da, şu ana kadar 30 kuyuda çalışmalar tamamlandı ve 100 bin kişiye su temin edildi. Somali’de açılması planlanan 30 kuyudan 3’ü tamamlandı, dördüncü kuyuda çalışmalar devam ediyor. Güvenlik probleminin çözülmesinin ardından çalışmalar tamamlanacak ve şu an su ihtiyacı karşılanan 70 bin kişi 500 bin kişiye çıkacak. Burkina Faso’da ise 60 kuyudaki çalışmalar tamamlanarak, 204 bin kişiye su sağlandı. Nijer’deki çalışmalarda da 160 kuyunun açılması sağlanarak 550 bin kişiye su temin edildi. Nijer’de 2013 yılı sonuna kadar kuyu sayısının 250’ye, su temin edilen kişi sayısının da 850 bine çıkarılması hedefleniyor.

Ayrıca, su temini çalışmaları yanında, Afrikalı mühendislere Türkiye’de eğitimler verildi. Su temini ve sulama projeleri konusunda bu eğitimlere devam edilecek. Ormancılık, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele çalışmaları ve meteoroloji faaliyetleri konusunda da Afrika ülkelerindeki mühendislere eğitimler veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afrika’ya yardım elini uzatmaya devam edecek.