BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

10uncu çocuğu mucit çıktı

Soğan tarlalarında çalışmak için Ankara Polatlı'ya göçen 17 çocuklu ailenin 10.uncu çocuğu mucit çıktı.

Abone ol

Ankara’nın Polatlı İlçesinde, "Genç Bilginler Yarışması"nda üçüncülük ödülünü "Sessiz Korna" çalışmasıyla 17 çocuklu ailenin 10. çocuğu olan Nuh Ötunç aldı.

Ankara’nın Polatlı İlçesinde, Milli Eğitim Müdürlüğüyle özel bir dershanenin birlikte düzenlediği "Genç Bilginler Yarışması"nda, üçüncülük ödülünü, soğan tarlalarında çalışmak için Urfa’dan Polatlı’ya göç eden bir ailenin 10. Çocuğu olan Nuh Ötunç aldı.

"Sessiz korna" adı verilen projeye göre, bir kablosu direksiyona diğeri radyoya bağlanacak alıcı-verici özelliğine sahip kutu, sürücü kornaya bastığında radyo dalgaları yardımıyla sinyal iletecek.

Polatlı İnönü İlköğretim Okulu 7. sınıfta okuyan Nuh Ötunç’un başarılı bir öğrenci olduğunu belirten okul müdürü İlhan Taş, 17 çocuklu ailenin 10’uncu çocuğu olan Ötunç’un zeki, çalışkan bir öğrenci olduğunu kaydetti.

Havva, Mehmet, Ötunç çiftinin 9’u kız, 8’i erkek, bunlardan biri de özürlü olan 17 çocuğundan onuncusu Nuh Ötunç’un "Sessiz Korna" projesiyle üçüncülük ödülü kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Taş, "Nuh başarısı sayesinde sınıf da atladı" dedi.

Korna sesinden kaynaklanan trafik gürültüsüne son vermek için böyle bir proje ürettiğini belirten Nuh Ötunç da diğer aile bireyleri gibi kendisinin de hafta sonları tarlalarda çalıştığını ve bir yandan da okuluna devam ettiğini söyledi.

Mucit öğrenci Nuh Ötunç’a yardımcı olan Okul Müdürü İlhan Taş ve Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Ertan Kötek, "Sessiz Korna" projesine ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Bir kablosu direksiyona diğeri radyoya bağlanacak alıcı-verici özelliğine sahip kutu, araç içine monte edilerek trafikte stres yaşayan sürücülerin imdadına yetişecek. Sürücü kornaya bastığında, etrafa ses yayılmayacak. Ama radyo dalgaları yardımıyla, sinyal iletecek. Bu araca 30-35 metre uzaklıktaki araçlar, açık radyoları vasıtasıyla korna sesini duyacaklar. Böylelikle etrafta gürültü olmayacak."

"Sessiz Korna"nın toplam ağırlığının ise sadece 120 gram olduğu bildirildi.