BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

İ.Ü. Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programı’na bir bakış!...

Osmanlı’da, halk müziği yok muydu?!..

BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR 3 Adet Yorum
Ozan Yarman

Nitekim, Anabilim dalımızın adının sakil olduğuyla ilgili vaktiyle sözel tartışmaya girmiştim, ama bunlarla sistematik olarak uğraşmanın külfeti karşısında şimdilerde daha fazla sesimi çıkarmıyorum. Esenlikle, Dr. Oz.

Ozan Yarman

Türk müziği tabirinin ise bilhassa galat-ı meşhur olarak Türk Klasik/Sanat müziğini kastetmekte kullanılmasına çeşitli kereler, hatta resmi kanallarla, itiraz etmiştim. (Karşılaştırmalı lafına da itiraz ettiğim uzunca bir yazım var, ama bir etkisi olmadığı gibi asıl konunun dışında.) Şu kadarını söyleyebilirim ki, objektif olmak gerekirse, Türk müziğinin şemsiye bir tabir olarak içine İncesaz/Fasıl, Enderun/Divan, Tasavvuf (yani Türk Klasikal/Sanat) müzikleri yanısıra, Türk Beşler’in, Kemal İlerici’nin ve onların izinden gidenlerin yerli motifler içeren bazı seçkin çoksesli Batıcıl müziklerini, Halk havalarını ve hatta popüler müzikler içinde ele alınabilecek Arabesk, Fantezi, Türk Pop, Anadolu Rock gibi türleri de kapsayabileceği ve kapsaması gerektiği bir vakıadır. Bu durumda Geleneksel ve Modal Müzikler'in Etnomüzikoloji yanında nasıl algılanması gerektiği gerçekten çözümlenmeyi bekleyen bir problem olarak duruyor.

Ozan Yarman

Göktan abi, sanırım yazında bir yanlışlık olmuş. Ben "Nota Programcılığı" dersini 2014-2015'te üzerime almadan önce bu ad başkalarınca belirlenmiş iken, itirazım ve yeni önerim uzantısında 2016-2017'den başlayarak "Bilgisayarda Nota Yazımı" ismi geçerlilik kazandı. Ses Teknolojileri ve Müzik Teknolojisi gibi tuhaf bir ayrım yine benden öncesinden beri geçerli olup, şahsımı ilgilendiren kısım şu an sadece üzerimde görünen "Ses Teknolojileri" olmaktadır. Son katıldığım Müzikoloji Bölüm toplantısında ders isimlerinin belirlenmesindeki bazı olumsuzluklara temas etmiştim ve çoğunlukla gereği yapıldı diye biliyorum. Yani senin referans aldığın belge ve bilgi eski tarihli.

  • 1