BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

WWF'den 3. köprü güzergahına tepki!

WWF 3. köprü güzergahının İstanbul'un doğal varlığını, kent yaşamını kötü etkileyeceğini savundu!

Abone ol

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, 3. köprü güzergahının, İstanbul'un tarihi, doğal varlığını, kent yaşamını ve sağlıklı gelişme kararlarını olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü.

Baştak, 3. köprü güzergahının, İstanbul'un kalan doğal alanlarını tehdit ettiğini, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un, katılımcılıktan uzak bir süreçle planlanan 3. köprüyle, "sürdürülebilir olmayan, kara yoluna bağımlı, emisyonları artıracak bir ulaşım seçeneğinin devreye sokularak, çağdaş bir kent olma yolunda geri adım attığını" kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan köprü güzergahının, Çevre Düzeni Planı ve İmar Planı'na aykırı olduğunu ifade eden Baştak, "Belirlenen güzergah, Kuzey Boğaziçi Önemli Bitki Alanı'nın ve Önemli Kuş Alanı'nın içinden geçiyor. Başta içme suyu havzalarını ve ormanları tehdit eden plansız büyüme, kentin kuzeyinde yer alan ormanları ve yeşil kuşağı tahrip etmiştir. 3. köprünün açıklanan güzergahı, İstanbul'un doğal alanlarına yönelik tahribat süreci daha da hızlandıracaktır."

Baştak, İstanbul'da, kentlerde sürdürülebilirliğin en önemli göstergeleri arasında yer alan kişi başına düşen yeşil alan miktarının giderek düştüğünü, güzergahın İstanbul'un son kalan yeşil kuşağını tehdit edeceğini, kişi başına düşen yeşil alan miktarını daha da azaltacağını kaydetti.