BIST 9.883
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.455,53
HABER /  GÜNCEL

Vergi kaçakçıları resmen yanacak

Vergi kaçakçılarına verilecek cezaların paraya çevrilmesini ve ertelenmesini engelleyecek düzenleme yapacaklarını bildirildi...

Abone ol

Şimşek, Maliye Gelirler Kontrolörleri Vakfı tarafından düzenlenen "Kurumlar Vergisi Beyanı ve Özellikli Durumlar" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, vergi tabanının genişletilmesi için mevzuatı güçlendirmek gerektiğine işaret etti.

Vergi kaçırmanın sonuçlarının ağırlaştırılacağını belirten Şimşek, "Dolayısıyla, kanunda düzenlendiği gibi vergi kaçakçısı konumunda olanlar mutlaka ve mutlaka bir şekilde bunun ağır sonuçlarına katlanacaklar" diye konuştu.

Şimşek, vergi denetiminde bazı standartlara geçeceklerini vurgulayarak, bir yandan vergi kaçırmanın sonuçlarını ağırlaştıracaklarını, bir yandan da denetimde keyfilik algılamasını veya mükellef haklarının yeterince korunmadığı algılamasını değiştireceklerini söyledi.
Gelir İdaresini güçlendireceklerini vurgulayan Şimşek, gerek insan kaynakları gerek mali imkanları kullanma açısından idareye yeni bazı esneklikler kazandıracaklarını hatırlattı.

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ve AB içinde en düşük kurumlar vergisine sahip ülkelerinden biri olduğunu kaydederek, "Vergiler yüksek o nedenle kayıt dışılık var, temeli olmayan bir ifadedir. Bir tek şu husus söylenebilir; istihdam üzerinde hala vergi yükü nispeten yüksektir" dedi.
Vergi düzenlemeleri kadar uygulamanın önemli olduğuna işaret eden Şimşek, gelirler kontrolörlerinin son yıllarda önemli mesafe kat ettiklerine değinerek, 2009 yılında gerçekleştirilen vergi incelemelerinde 74 milyar liralık matrahın kayıt ve beyan dışı bırakıldığının tespit edildiğini, bu nedenle 8,5 milyar liralık ceza kesildiğini anlattı.