BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Emet'te dozerin ortaya çıkardığı tarih

Kütahya'nın Emet ilçesinde belediyenin yol yapım çalışmaları sırasında Roma dönemine ait bir tünel bulundu.

Abone ol

Kütahya'nın Emet ilçesinde yol yapımı çalışmalarında Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir tünel bulundu.

Emet Belediyesinin, Cumhuriyet Mahallesi ile Akpınar Mahallesi arasında yapılan yol çalışması esnasında yolun ortasında bir tünele rastlandı. Belediye çalışanlarının haber vermesi üzerine tünelde incelemelerde bulunan Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün ve müzede görevli arkeologlar oluşan ekip, belediyeye ait kepçeyle tünelin üzerini açtı.

Tünelin içine giren ekip, tünelin yol seviyesinden 1 metre kadar derinlikte ve eninin yaklaşık 70-80 santimetre, yüksekliğinin de 2 metre civarında olduğunu tespit etti. Tünelin zemininde içinden temiz su akan bir su kanalı da bulundu.

Yaklaşık 90 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen tünelde, oksijen yetersizliği ve göçük tehlikesi nedeniyle daha fazla ileri gidilemedi.

Türktüzün, tünelin Doğu Roma veya Geç Roma dönemi ait olabileceğini belirterek, ''Kapadokya'da yer altı tünelleri var. Hristiyanlık döneminde yapılanların bir örneğine benzemektedir. Tünelin zeminindeki kanallardan su götürmüşler. Yaklaşık 25 santimetre yüksekliğindeki kanal da hala su mevcut. Su kanallarının üzeri taşla kapatılmış. Tünel, sığınak veya savaşlarda kaçış yolu için yapılmış olabilir'' dedi.

Müze Müdürü Türktüzün, tünelle ilgili kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, tünelin ulaştığı yerin tespit edileceğini bildirdi.