BIST 9.981
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.428,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bolu Valisi Akpınar'ın Abant isyanı

Abant Tabiat Parkı'ndaki çalışmalarla ilgili çevrecilerden gelen eleştirilere Vali Halil İbrahim Akpınar sert tepki gösterdi.

Abone ol

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, Abant Tabiat Parkı'nda yapılan çalışmalara yönelik eleştirilerin haksız olduğunu ileri sürerek, "İnsaftan ve mantıktan uzak eleştiriler maruz kaldık" diye isyan etti.

İl Genel Meclisi toplantısına katılan Akpınar, Abant'ta yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çalışmaların kaba kısmının aşağı yukarı bittiğini belirten Akpınar, şöyle devam etti:

"Doğal taş ve parke yapım işi için ihale çalışmaları devam ediyor. Elektrik hattı döşenmeden yolların büzleri konulamıyor. Büzlerin konulmadan yolun üst yapısına başlayamıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla birlikte bütün beton ve demir elektrik direkleri kaldırılacak. Ahşap direkler olacak sadece. Elektrik direklerinin üzerine nostaljik lambalar konulacak. Yaptığımız çalışmaların ardından Abant inci dizilmiş bir gerdan görünümüne kavuşmuş olacak."


GÖLDE SUSEVİYESİNİ BİZ YÜKSELTMEDİK

Vali Akpınar, Abant'ta su seviyesinin yükselmesinde herhangi bir müdahaleleri olmadığını belirterek, "Göl çıkışında menfez sistemi yeniden yapılıyor. Biz orada yaklaşık bir buçuk ay önce kutu menfez sistemi getirdik. Mevcut menfezlerde yanlış döşenme sonucu tıkanmalar meydana gelmiş. Bu nedenle mevcut menfezler gölü tahliye edemedi. Gölün yükselmesi bizden kaynaklanmadı. Aşırı yağışlar sonucu tahliye menfezleri çalışmadığı için maalesef istemediğimiz ölçüde göl yükseldi. Arkadaşlarımız tıkanan noktalarda menfezi kırdılar süratli bir şekilde tahliye işlemi başladı. Şu an itibarıyla yağış olmadığı için her gün göl seviyesinde yaklaşık 5 santimetrelik bir düşüş oluyor. Göl seviyesi 40 santimetre daha aşağıya inecek. Bu seviyeyi yakaladıktan sonra yeni menfezlerimizi yerleştireceğiz ve gölün tahliye sisteminde ki sıkıntı inşallah ebediyen ortadan kalmış olacak" dedi.

TAHRİBAT ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Akpınar, doğa tahribatı ile ilgili eleştirilerin haksız olduğunu ifade ederek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bu çalışmalar esnasında yoğun eleştirilere maruz kaldık. Eleştirilerin bir kısmı insaftan ve mantıktan uzak eleştiriler. Malzeme aldığımız için çiğdemlerin yok olduğunu söyleyenler oldu. Ben de çok merak ettim, bu çiğdem katliamını neden yapıyorsunuz arkadaşlar diye. Çiğdemler yok oluyor denilen taş ocağında ot bile bitmiyor. Çünkü toprak yok orda?"

"KÜÇÜK ABANT'I BİZ UYDURMADIK?"
Akpınar, Abant'ın yukarı kısmında bulunan yavru Abant, küçük Abant denilen gölü kendilerinin uydurduğu bir göl olmadığını da belirterek, "Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün kendi tespitlerinde var. Eskiden göl olan bir yer orası. Biz orayı gölü tahliye edebilmek için oluşturduk. Mecburen gerçekleşen bir işlemdi. Şu an orası tahliye ediliyor. Bu konuda söylendiği gibi orada ciddi bir tahribat falan da yok. Daha önce Abant Gölü'nde bir tahribat yapılmış. Aslında bizim yaptığımız çalışma hem o tarif edilen minik göletin yeniden su toplaması hem de Abant'ın göl seviyesinin 60 santimetre yükseltilerek geçmişte ki durumunu ihya ediyor. Abant'ın göl seviyesi bilinçli olarak zaman içerisinde düşürülmüş. Zaman içerisinde düşürüldüğü için de gölün etrafı bataklık ve sazlıklarla çevrilmiş. Bu tahribatlar yapılırken bizim bataklık alanlara kaptırmışız. Yapılan çalışmalar esnasında ayrıca bir tane bile ağaç kesilmedi. Ben ağaç gelen yerde yolun yönünü değiştirin dedim. Ağaçlara dokunmayın dedim. Çalışmalar bu şekilde yapıldı" dedi.