BIST 9.892
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.461,43
HABER /  GÜNCEL

Silopide derin yapılanma

Silopi’de ‘üs’lenen Black Hawk’ın düşük yoğunluklu savaş stratejisine göre yapılandığı ortaya çıktı

Abone ol

Silopi"de "üs"lenen Black Hawk"ın düşük yoğunluklu savaş stratejisine göre yapılandığı ortaya çıktı. Şirket, "Özel Kuvvetler" modeline göre örgütleniyor. Güvenlik birimlerine askeri kodlar veriliyor. Habur"daki tesis "Karargâh 1" olarak anılıyor

Washington merkezli şirket, düşük yoğunluklu çatışma, karşı-terör ve zırhlı araç koruması gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Emekli asker, CIA ve MİT elemanlarını tercih ediyor. Her karargâhta bir komutan, bin güvenlik görevlisi bulunacak

Şırnak"ın Silopi İlçesi"nde, Habur Sınır Kapısı yakınlarında bin dönümlük alanda üs inşaatı devam eden Black Hawk Security Türk (Kara Şahin Güvenlik) şirketinin şeması ortaya çıktı. Amacını Irak"a giden Türk tIr"ları ile Irak"taki önemli kişi ve kurumların güvenliğini sağlamak olarak açıklayan şirketin, "Özel Kuvvetler"de uygulanan modele göre yapılandığı belirlendi. ABD açısından kritik 16 ülkede faaliyet gösteren Washington merkezli şirket, Türkiye ve Irak"taki örgütlenmesini düşük yoğunluklu savaşın gereksinimlerine göre şekillendiriyor. Şirket, özel birimlerden emekli asker ve istihbaratçılardan oluşan kadrosuyla, zırhlı konvoy güvenliği, savunma taktikleri, düşük yoğunluklu çatışma, karşı-terörizme ve istihbarat, hava operasyonları, rehine kurtarma gibi geniş bir alanda faaliyet gösteriyor.

HABUR KARARGÂHI MERKEZ
Black Hawk, Türkiye ve Irak"taki yapılanmasına verdiği özel önem çerçevesinde, buralarda kurduğu güvenlik tesislerini, askeri literatüre uygun şekilde “karargâh” olarak nitelendirdi. Habur"daki tesisi “Black Hawk-1 Karargahı” olarak isimlendiren şirket, ayrıca Zaho, Kerkük ve Bağdat"ta da 3 ayrı karargâh oluşturacak. Şirket bilgilerine göre Habur"da hafriyat çalışmaları başlatılan Black Hawk-1 Karargahı"nın yapılanması şöyle olacak:

ASKERİ ÜSTEN HİÇ FARKI YOK
“Habur Black Hawk-1 Karargâhı, bin dönüm arazi üzerinde kurulacak. Bu karargâhta, ABD ve Türk Ordusu"ndan emekli olmuş askerlerin komutasında bin kişiden oluşan güvenlik birimi oluşturulacak. 300 hizmetli personelin de görev yapacağı Habur karargâhında, bir mobil hastane, bir helikopter pisti, biri ambulans, diğeri koruma helikopteri olmak üzere iki helikopter, silah donanımlı Hummer jeeplerin de aralarında yer alacağı 300 araç, 8 bin araçlık tIr parkı yer alacak.”

16 ülkede var
Black Hawk Security"nin, Türkiye dahil 16 ülkede şirketi var. Şirket ağırlıklı olarak ABD"nin yaşamsal çıkarları olan, enerji hammadde yoğunluğunun bulunduğu bölgelerle stratejik geçiş özelliğine sahip ülkelerde yapılanıyor. Black Hawk, Türkiye"nin yanısıra Irak, Ürdün, Azerbaycan, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Somali, Yemen, Sudan, Afganistan, Kazakistan, Filipinler, Venezüella ve Panama"da faaliyet gösteriyor.

Black timler hazır
Düşük yoğunluklu savaşın ihtiyaçlarını karşılamak için militer tarzda örgütlenen Black Hawk Türk şirketi, iş bölümünü de askeri kurallara göre yapıyor:

İstİhbarat ve Bİlgİ Toplama Tİmİ: Belirlenmiş olan olay failleri hakkında detaylı ve çok derin bir araştırma yapar.

Tespit ve Planlama Tİmİ: Yer tespiti için Türk elemanlar ve yerel haber kaynakları kullanır. Türk güvenlik güçleriyle işbirliği içinde kaçırılan şahsın yeri tespit eder.

Teknİk Destek Tİmİ: Bu birim, operasyonu elindeki en son teknoloji ile destekler.

Kurtarma Tİmİ: Bu tim ve diğer birimlerin de katılımıyla hazırlanan muhtelif 3 alternatifli kurtarma planı için timleri hazırlar. Operasyonu başlatır ve sonuç alır.

Emekli ajan ve askerler gözde

Şİrketİn operasyonel A takımı ise, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ABD Merkez Haberalma Teşkilatı (CIA), ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Özel Kuvvet birliklerinden emekli personelden oluşacak. Black Hawk"ta güvenlik elamanı olarak çalışabilmek için Özel Kuvvetler"de uygulanan en ağır komando eğitimi olan “22 UK Özel Hava Hizmetleri” kursu almak gerekiyor.

UYDU TAKVİYELİ OPERASYON
Militer şirket yapılanmasına sahip Black Hawk Security ile anlaşma yapan firmalara ait TIR ve diğer araçlar, Black Hawk"ın anlaşmalı olduğu Amerikan uydu takip firması aracılığıyla izlenecek. Koruma kapsamına alınan TIR ve diğer araçların tümünde uydu bağlantılı alarm sistemi bulunacak. Bu araçlara yönelik olası saldırılar, araçtaki alarm sisteminin devreye girmesiyle, uydu aracılığı ile anında Black Hawk Şirketi"nin merkez ve karargâhlarına bildirilecek. Saldırı olması durumunda 4 karargah aynı anda tüm ekipmanlarla harekete geçecek. Şirket, gerektiğinde Irak"taki Amerikan birliklerinden de yardım talep edecek.

Haber :MUTLU ÇÖLGEÇEN

Kaynak:Akşam