BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.299,02
HABER /  SEÇİM

Seçim öncesi kritik ankette AK Parti ve HDP bombası!

Gezici’nin son anketine göre AKP yüzde 38, CHP yüzde 30 oy alıyor. Ankette HDP'nin baraj sorunu için çarpıcı tespitler dikkat çekiyor.

Abone ol

Gezici Araştırma Şirketi’nin son kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 38.2’si AKP’ye, yüzde 30.1’i CHP’ye, yüzde 17.1’i MHP’ye, yüzde 10.5’i ise HDP’ye oy verecek. Ankete göre, AKP’ye güven, son yedi-sekiz ayda azaldı.
 
Taraf gazetesinin sürmanşette duyurduğu ankete göre gerek Gezici Araştırma Şirketi, Nisan sonu 2015 anket sonuçları yayımladı. Türkiye genelinde 4860 kişiyle yüz yüze görüşme yoluyla yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Türkiye’de bugün seçim olsa seçmenlerin yüzde 38.2’si AKP’ye, yüzde 30.1’i CHP’ye, yüzde 17.1’i MHP’ye, yüzde 10.5’i ise HDP’ye oy verecek.
 
HDP’NİN SÖYLEMİ BELİRLEYİCİ
 
Anket raporuna göre, HDP’ye gitmesi muhtemel oyların yüzde 78’i AKP’den geliyor. HDP’nin “sol marjinal” söylemlere ağırlık vermesi AKP’den gelen seçmeni ürkütecek. HDP, kendisine yönelen AKP seçmeninin muhafazakâr olduğunu unutmamalı. Kısacası seçim sonucunu HDP’nin söylemi belirleyecek. Seçmenlerin yüzde 18 – 19’u Kürtlerden oluşuyor. 2011’de Kürtlerin yüzde 50-55’i AKP’ye, yüzde 35 – 37’si BDP/HDP’ye, yüzde 15’i ise diğer partilere oy vermişti. Türkiye’deki Kürt seçmenin yüzde 75 – 78’i “Ben dindarım” diyor, AKP’ye oy veren Kürtlerin ise yüzde 85’i “Ben dindarım” diyor.
 
HDP’ye gelen yeni oyların yüzde 90’ı Kürtlerden geliyor. HDP, sol söylemlerine devam edip muhafazakâr seçmenleri ürkütmeye devam ederse baraj altında kalabilir. HDP Fırat Nehri’nin doğusunda güçlü, batısında ise zayıf. AKP son bir yılda halkın güvenini kaybetti. Son 7-8 ayda ise güven oranında ciddi bir düşüş yaşandı. Bunun en büyük nedeni ise ekonomik sıkıntılar. AKP seçmeninin bu partiden uzaklaşmasının nedenleri özetle şöyle:
 
Halk, geçim sıkıntısı yaşarken Ak Saray’ın maliyetlerinin bu kadar yüksek olması, işsizlik sorununun çözülememesi, çözüm sürecinin yönetilememesi, yolsuzluk yapanların oranında ciddi artış olması, AKP’nin başkanlık sistemini istiyor olması, Suriyeli göçmenlerinin kontrolsüz varlığı, eğitim sorununun çözülememesi, medyaya baskının artması, yargıya müdahale edilmesi ve bu sebeple yargıya güvenin azalması, son yıllarda kadına şiddetin artması ve kadının ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi. Kürt halkının bir kısmının, Kobani olayları sırasında Erdoğan’ın “Kobani düştü düşecek” diyerek Kürt halkı üzerinde negatif etki yaratması sonucu AKP’ye oy vermeyeceği görülüyor.

r.20150517102806.jpg