BIST 9.798
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.458,81
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomobilde ÖTV ve KDV indirimi

Krizin en çok vurduğu sektörlerin başında Otomotiv geliyor. Hükümet sektörün tamamen yerle bir olmaması için yeni bir paket hazırlığında...

Abone ol

Başta otomotiv ve beyaz eşyada olmak üzere KDV ve ÖTV indirimlerini de içeren bir paketin sinyali Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren tarafından verildi 

OTOMOBİL ALIMLARI İPTAL EDİLDİ
Bakan Ekren’in bu sözleri pek çok internet sitesinde “Otomotive ÖTV indirimi geliyor” şeklinde verildi. Bu haberin yayılması ile birlikte dün plakası takılacak pek çok aracın satışında iptaller olduğu belirtildi. Otomotivciler, “Lütfen bir vergi düzenlemesi yapılacaksa bir gün içinde açıklayın ve yapın. Beklenti bizim için çok daha kötü sonuçlar doğuruyor” dediler.  

Ekonomide son iki ayda yaşanan ihracat ile üretimdeki düşüşten sonra bir de iç talepteki daralma nedeniyle kapasite kullanım oranında görülen daralma üzerine Hükümet yeni bir tedbir paketini gündeme almak zorunda kaldı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, dün ekonomi yönetimi olarak yeni bir tedbir paketini daha gündemlerine aldıklarını belirterek, yeni paketi “Muhtemelen seçim öncesinde çıkarırız” diye konuştu. Getirilecek yeni tedbirlerle ilgili somut bilgi vermeyen Ekren, üzerinde çalışılan tedbir önerilerinin iki ayağı bulunacağını söyledi. Paketin bir yandan piyasadaki likiditeyi artırması diğer yandan da iç talebi canlandırması hedeflenecek. Bu kapsamda Ekren, mali disiplini bozmayacak şekilde vergi düzenlemelerine gidilebileceğinin işaretini verdi.

Dördüncü paket oluyor

Ekren yeni önlem paketine ilişkin şunları söyledi: “Krize ilişkin tedbirleri 2008’in ikinci yarısından bu yana adım adım almaya başlamıştık. Dördüncü pakette altyapı yatırımları ve faiz indirimleri de yer alacak. Bu paketi muhtemelen seçim öncesinde çıkarırız. Türkiye’nin ana sorunu şu anda dış talep ve dış fondaki daralmadır. Dolayısıyla burada birinci inisiyatifi Eximbank’a kullanmak makuldür. İçerideki talep konusunda da sıkıntı çekilmemesi gerekir. Talebi artırmak için vergi düzenlemelerine ilişkin de mali disiplini bozmayacak şekilde inisiyatif kullanacağız. Talebi artırmak için de aynı 2004 yılında, ekonominin hızla büyüdüğü dönemde toplam talebi kontrol etmek için almış olduğumuz tedbirlerin şimdi tam tersini alabiliriz.”

Ekren, belli kritik sektörlerde iç ve dış talepteki sıkıntıdan dolayı stoklar oluştuğunu, bu stokların geçici olarak bir düzenlemeyle çözülebilme ihtimalini gördüklerinde bunu da devreye sokacaklarını belirterek şunları söyledi: “Kredi mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi için bankacılık sektörünün mali yapısının, kredi kaynaklarının sağlamlığı yanında özel sektörün de sorunlarını dikkate alıp bu ikisinin dengesini bozmayacak ama kredi alışverişini sağlayacak bir düzenleme gerekiyor. Dolayısıyla son paketin ana içeriği bu olacak” dedi.