BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

DTPye sivil toplum desteği

Aralarında KESK, TMMOB, İHD, Tabipler Odası ve sendikalarının bulunduğu 32 sivil toplum örgütü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda basın açıklaması yaptı.

Abone ol

Aralarında KESK, TMMOB, İHD, Tabipler Odası ve sendikalarının bulunduğu toplam 32 sivil toplum örgütünden oluşan Diyarbakır Demokrasi Platformu, 29 Mart Yerel Seçimleri'ne ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, DTP Diyarbakır Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Gülten Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek ve DTP'li belediye başkan adayları da katıldı. Platform adına açıklamayı okuyan Tes-İş 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, çağdaş demokrasilerle yönetilen ülkelerde belediyelerin yerel parlamentolar niteliğinde işlevsel kılındığını ifade ederek, 'Kaynakları halkın çağdaş kentsel yaşam ihtiyaçlarını karşılama amaç ve hedeflerini en rasyonel, en şeffaf , en kaliteli hizmete ve toplumsal yarara dönüştürerek gerçekleştirme gibi önceliklerinin sosyal barışa, kültürel gelişmeye, bireyin ve toplumun genel özgürleşmesine hizmet etme gibi asli ve temel yükümlülüklerinin de olduğu bilinmektedir' dedi. Öncü, Diyarbakır'da 32 sivil toplum örgütünün temsil gücünü ve demokratik iradesini oluşturan Diyarbakır Demokrasi Platformu'nun 29 Mart 2009 Yerel Yönetimler Seçimleri'nde tutumunu belirleyip, kamuoyuna deklere etmek üzere 5 Mart günü toplanarak karar aldığını açıkladı.

'En temel sorun Kürt sorunudur'

Türkiye toplumu tarihinin en ciddi ekonomik ve siyasal kriz dönemlerinden birini yaşamakta olduğunu ifade eden Öncü, toplumsal değerlerden ahlak anlayışına kadar, yaşamın tüm alanlarında inanılmaz bir çürümeye tanıklıke ettiklerini söyledi. Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt Sorunu'nun çözümsüzlüğünden kaynaklı olarak yirmi beş yılı aşkın bir süreden beri devam eden iç çatışma ortamının yol açtığı insanlık dramının görmezlikten gelindiğine dikkat çekti. 'Kürt Sorunu bir terör ve asayiş sorunu olarak değerlendirilmektedir' diyen Öncü, baskı, şiddet, ret ve inkârın dışında hiçbir çözüm ve politika üretilemediğin ve Türkiye'yi açık bir felaketin eşiğine getiren şiddet ve çatışma ortamının hala tüm hızıyla devam etmekte olduğuna dikkat çekti.

AKP'ye sert tepki

Süleyman Demirel'den Tayyip Erdoğan'a kadar Kürt sorunu konusunda devletin 'Türkiye'de 20 Milyon Kürt Vardır', Kürt realitesini tanıyoruz', Avrupa Birliğine giden yol Diyarbakır'dan geçer', 'Kürt sorunu benim de sorunumdur' söylemlerini hatırlatan Öncü, 'Dünyada yaşamı sarsan demokratik değişim ve dönüşümlere rağmen, Türkiye kendi gerçeğiyle yüzleşme ve geçmişiyle hesaplaşma iradesinden yoksun bırakılmıştır. AKP Hükümeti bu mantığın ta kendisidir' dedi. Öncü, AKP'nin din istismarından insanların açlıkla terbiye edilmesine, şoven ve milliyetçi değerlere dört elle sarılmasına 'Kadın da olsa çocukta olsa hiç tereddütsüz olarak icabına bakılacaktır' söylemine, TRT Şeş TV kanalının açılmasını bir devrim olarak nitelemesine ve 20 milyon Kürdün kimliğinin Anayasal güvencelerle tanınmasını talep eden DTP'ye 'bunlar kimlik siyaseti yapıyorlar' suçlaması politikalarına sert tepki göstererek, her türlü yöntem ve ilişkiler kullanılarak toplumun hipnoz edilmek istendiğini vurguladı.

Platform DTP'yi destekleyecek

Diyarbakır Demokrasi Platformu 29 Mart Yerel Yönetimler Seçimleri'ne çok büyük önem atıf ederek, bir yaklaşım ve pratik bir tutum içinde olacağını kaydeden Öncü, 'Platformumuzun kırmızı çizgi ve vazgeçilmezi olarak, Kürt Sorunu'nun bir terör ve asayiş sorunu görmekten mutlak anlamda vazgeçilmesidir. Kürt Sorunu siyasal karakterde bir sorun olarak görülmesi ve çözümünün siyasal olarak ön görülmesi bakımından, silahlı çatışma ortamının derhal ve karşılıklı olarak sona erdirilerek, demokratik bir tartışma ortamının yaratılmasına olanak sağlanmalıdır. Kürt coğrafyasındaki belediyeler ret ve inkar mantığıyla düşürülmesi gereken kaleler olarak görmekten vazgeçilmelidir' dedi. Öncü, Diyarbakır Demokrasi Platformu 32 bileşeni ve on binlerce tabanıyla, 29 Mart Yerel Yönetimler Seçimlerinde açık bir tutum ve pratikle taraf olduğunu ve tercihini barış, demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliğinden yana kullanacağını açıklayarak, seçimlerde DTP'yi adres gösterdi.