BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,75
ALTIN 2.435,77
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Orhun Abidelerine ziyaretçi akını

Selçuklu mezarlığı ve içerisinde bulunan binlerce abidevi mezar taşlarının UNESCO'ya aday gösterilmesi, dikkatleri Ahlat'a çevirdi.

Abone ol

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki 11'nci yüzyıldan günümüze gelen ve 2. Orhun Abideleri olarak adlandırılan Ahlat Selçuklu Mezar Taşları abidevi nitelikleri ile dünyanın ilgisini çekmeye başladı.


Ahlat'ın gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından himayelerine almaları, gerek Selçuklu mezarlığı ve içerisinde bulunan binlerce abidevi mezar taşlarının UNESCO'ya aday gösterilmesi, dikkatleri Ahlat'a çevirdi. Havalar soğumasına rağmen yerli ve yabancı turistler Ahlat'a akın ediyor.
Ahlat'ı Geliştirme Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği (AHGED) Başkanı İsmail Yurttaş, Ahlat'a olan ilginin normal olduğunu belirterek, zaten Ahlat'ın tarihi eser zenginliğine bakıldığında doğru orantılı bir turist akınının olmadığını da söyledi. Ahlat'ın özellikle tarihi zenginliğinin çok fazla olması münasebetiyle Müze Kent veya Açık Hava Müzesi olarak anıldığını hatırlatan Yurttaş, şöyle konuştu:


"Ahlat'ın tarihte birçok unvanla anılmasının sebebi buradaki tarihi eserin fazla olmasından kaynaklanıyor. Gerek Cumhurbaşkanlığının Ahlat'ı himayesine alması gerek Kültür Bakanlığı'nın Ahlat'a daha özel ve hassasiyetle bakmasıyla birlikte Türkiye genelinde ulusal basına da yansımasıyla ilçemizle ilgili bir bilgilenme oluşmaya başladı. O bilgilenmenin sonucunda merak edenler Ahlat'a gelerek ecdadımız nasıl bir yere yerleşmiş, nasıl bir yermiş, hangi sanat eserlerini bırakmışlar diye gelip görmeye başladı.


Bu ilginin daha da artması bizleri mutlu edecektir."
Ahlat İlçesi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu ise, Ahlat'ın, Cumhurbaşkanlığı himayesine alınması ve Kültür Bakanlığı tarafından UNESCO'ya aday gösterilmesi neticesinde ilginin buraya daha da arttığını belirterek her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin burada ağırlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.


SELÇUKLU MEZARLIĞI

Tarihi mezarlık, Van Gölü kıyısındaki Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunuyor. 210 bin metrekarelik düz bir alanda 11 ve 12. yüzyıldan günümüze gelmektedir. Dünyanın en büyük tarihi Müslüman Mezarlığı konumunda olan Selçuklu Mezarlığı'nda Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü tarafından fotoğraflarla tespit edilen 8 bin 169 adet mezar taşı bulunuyor. Bilim adamlarının Ahlat'ın özellikle 13 ve 14. yüzyılların çok büyük ilim, kültür ve ticaret merkezi olduğunu belirterek buranın Orta Çağ'da 'mimarlar kenti' olduğunu ifade etmesi ve mezar taşlarının üzerlerinde barındırdıkları kitabeler, bezemeler, yazılar ve şiirler burayı daha da önemli kılıyor. Mezar taşlarından buradaki halkın kimya, astronomi, matematik gibi ilimlerde son derece ileri olduğu anlaşılıyor. Burada bilimin, kültürün ve sanatın geliştiğini, en önemlisi o dönemde Ahilik Teşkilatı'nın Ahlat'ta olduğunu buradaki mezar taşları üzerindeki ibareler teyit ediyor. Geometrik şekiller, bitkisel motifler, rumi ve palmetler, ejder başlıklar, mukarnas ve nişler ile
tezyin edilmiş mezar taşları, Asya tesiri ile Orhun Anıtları'nı andırıyor. Burada birtakım meslek grupları, ileri gelenler, yöneticiler, kadılar olduğu da taşlardan öğreniliyor. Taşların 4 buçuk metreyi aşan yüksekliklerinin Orta Asya ile yakın alakası olduğunu değiniliyor.