BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  GÜNCEL

HSYK'nın önündeki kritik üç dosya

Seçimler bitti, atamalar yapıldı. HSYK'da yeni dönem başlıyor. Adalet Bakanı Ergin başkanlığında ilk toplantısını yapacak Kurul'un önünde kritik dosyalar var.

Abone ol

Anayasa değişikliği ile üye sayısı 7'den 22'ye çıkarılan yeni HSYK yapılan seçimler ve atamaların ardından çalışmaya hazır hale geldi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin başkanlığında Pazartesi günü ilk toplantısını yapacak kurulun önünde kriz nedeniyle çıkmayan kararnameler ve Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ve Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun da aralarında olduğu hakim savcılara ait disiplin dosyaları olacak.

HSYK’da Bakan Sadullah Ergin ve müsteşarı Ahmet Kahraman dışında, Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Ahmet Hamsici ve Akademi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya olmak üzere Bakanlık’tan 5 kişi olacak.

Birinci sınıf hakim ve savcılar arasından yapılan seçimde üye seçilen 10 kişinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Gül’ün atadığı üyelerin de AKP yanlısı olduğu iddia ediliyor. Bu durumda Kurul’un 17 üyesi hükümete yakın isimlerden oluşuyor.

Yargıtay’dan ve Danıştay’dan gelen 5 üye ise Kurul’da yüksek yargıyı temsil edecekler.

KURUL'UN YAPACAĞI İLK İŞLER

Kurul ilk toplantısında Başkanvekili seçecek. Ardından önceki HSYK döneminde çıkan kriz nedeniyle çıkarılmayan ünvanlılar kararnamesi ile idari yargı yaz kararnamesini çıkaracak.

Kurul’un sonraki gündemi ise aralarında Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ve Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun da aralarında olduğu hakim savcılara ait disiplin dosyaları olacak.