BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Samanyolundaki gizli dünyalar

Evrende yalnız mıyız? Bilimadamları "hayır" diyor. Samanyolu buna örnek...

Abone ol
Samanyolu'nda hatta Güneş Sistemimizde daha önce tahmin edilenden daha fazla yaşanabilir gezegen olabilir mi?

Amerikan Bilimde İlerleme Derneği'ne sunulan bulgulara göre 'bu mümkün.'

Yeni bulgular, Samanyolu'ndaki Güneş'e benzeyen yıldızların yarısının, benzer gezegen sistemlerine sahip olabileceklerini ortaya koyuyor.

Astronomlara göre, kendi Güneş Sistemimiz içinde de keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce dünya benzeri gezegen olabilir ve gelecekte yapılacak araştırmalar, gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair ipuçları verebilir.

Arizona Üniversitesi astronomlarından Michael Meyer, yaptıkları incelemeler sonucu, Güneş'e benzeyen yıldızların yüzde 20 ila 60'ının, Dünya'nın oluşumuna benzer kayalık gezegen oluşumu yolunda kanıtlar sunduğunu söylüyor.

Meyer'in ekibi Güneş'e benzeyen yıldızları Amerikan Uzay Ajansı NASA'nın Spitzer uzay teleskobunu kullanarak incelemiş ve genç yıldızlardan bazılarının etrafında kozmik tozdan oluşan daireler belirlemiş.

Yıldızların çevresindeki kozmik tozlar, çarpışan kaya kütlelerinden açığa çıkıyor ve zamanla gezegen oluşturacak şekilde bir araya toplanıyor.

NASA, ayrıca Kepler adı verilen keşif misyonuna gelecek yıl başlıyor.

Kepler, bir metre çapında bir teleskop aracılığıyla, uzayda transit arama adı verilen bir teknikle, Dünya'yla aynı büyüklüklerdeki gezegenleri araştıracak.

Bu tekniğe göre, bir gezegen, yıldızının önünden geçerken yıldız, ışığı kesildiğinden bir bölümü kararıyor. İşte bu geçiş anında gezegenin boyutu ve yörüngesi de belirlenebiliyor.

NASA'daki bilimadamları, yeni keşifler için Kepler'in umut vaat ettiği görüşünde. (Kaynak: BBC Türkçe)