BIST 10.350
DOLAR 32,31
EURO 34,71
ALTIN 2.399,94
HABER /  DÜNYA

Varlık sağlık getirmiyor

BM araştırması ilginç veriler ortaya çıkardı. Varlık sağlıklı yaşamın anahtarı değil...

Abone ol
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)'nin yaptırdığı yeni bir araştırma, ekonomik büyümenin çocuk ölümlerinin azalmasında etkili olmayabileceğini ortaya koydu.

Afrika ve Hindistan'ın kırsal kesimlerinde çocuk ölümlerinin en büyük sebebi kötü beslenme

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında sayılan Nepal, Malavi, Tanzanya ve Bangladeş de çocuk ölümlerini azaltmayı başaran ülkeler listesinde ilk onda yer alıyor.

Ama Güney Asya'nın ekonomisi en hızlı büyüyen ülkelerinden Hindistan, daha yoksul ülkelerin de gerisinde kalıyor.

Hatta Hindistan'ın bazı eyaletleri, en fazla çocuk ölümünün yaşandığı yerlerin başını çekiyor.

Araştırmada listenin sonunda yer alan Angola'nın başkenti Luanda, petrol zengini bir kıyı kenti. Ancak ülkenin içlerine ilerledikçe savaştan tahrip olmuş bir tablo gözler önüne seriliyor.

BM istatistikçilerine göre, 'Angola'da ekonomik zenginlik eşit olarak dağılmış olsa, ölen bebeklerin yarısından fazlasının kurtarılmış olurdu.'

Araştırma, ayrıca önlem alınmadığı takdirde, çocuk ölümlerinin azaltılması yolundaki milenyum hedefine 2015'e kadar ulaşmanın imkansız olduğunu vurguluyor.

Çocuklara yardımı amaçlayan Save the Children kuruluşunun verilerine göre, her yıl 10 milyon çocuk, beş yaşına basmadan hayatını kaybediyor.

Bu çocukların yüzde 99'u, kalkınmakta olan ülkelerde.

Save the Children kuruluşundan David Mepham, bu çocukların hayatta kalmalarının ise genellikle tesadüf olduğuna dikkat çekiyor.

Mepham'a göre, 'en yoksul ülkelerin dahi bazı basit politikaları izleyerek çocuk ölümlerini azaltabilir, ancak şu aşamada, bir çocuğun beş yaşından sonra hayatını sürdürebilmesi, doğduğu ülke ya da topluluğa bağlı.'

(Kaynak:BBC)