BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda kendin pişir kendin ye

Uzayda artık kendin pişir kendin ye dönemi başlıyor. Nasıl mı olacak bu?

Abone ol NASA'nın 2030'lu yıllarda Mars'a yapılmasını planladığı uzun yolculukta astronotlar sebze ve meyvelerini kendileri yetiştirecek.

MARS'A 2030'lu yıllarda astronot göndermeyi planlayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen'e göndereceği uzay gemisinin montajını Dünya'nın yörüngesinde yapacak. NASA'nın Mars yolculuğuyla ilgili olarak hazırladığı rapora göre, 400 ton ağırlığında bir uzay gemisiyle yapılacak ve gidiş-dönüş 30 ay sürecek yolculukta mümkün olduğunca az sayıda astronot Kızıl Gezegen'e gönderilecek. Düşük ısı gücü tepkime sistemiyle çalışan uzay gemisi 6 ila 7 ay sürecek yolculuğun sonunda 2031'in şubat ayında Mars'a inecek. Mars'a insanlı yolculuğun maliyeti 20 ila 450 milyar dolar arasında tahmin edilirken, projenin ayrıntılarında değişiklik yapılabileceği belirtildi.

NASA'nın raporuna göre, uzun yolculukları sırasında yolda kendi meyve ve sebzesini yetiştirecek ve böylece aynı zamanda "psikolojik sağlıklarına" olumlu katkıda bulunacak olan astronotlar, Kızıl Gezegen'e ulaştıktan sonra Mars yüzeyinde 16 ay kalacak. Astronotlar yerleşimlerinin enerjisini üretmek için nükleer güçten yararlanacak. Uzay gemisindeki yaşam destek sistemi de hava ve su geri dönüşümlü olacak. NASA'nın astronotların Mars yüzeyindeki yüksek kozmik radyasyondan korunması konusunda çözüm üretmesi gerektiğini belirten uzmanlar, astronotların hasta olmaları ve yaralanmaları durumunda tedavi için teçhizata gereksinim olacağını belirtti.