BIST 10.135
DOLAR 32,28
EURO 34,91
ALTIN 2.427,37
HABER /  DÜNYA

İranda en çok izlenen dizi

İranlılar bu diziyi izlemek için pazartesi akşamlarını iple çekiyor.

Abone ol

İranlılar, II. Dünya Savaşı sırasında Paris'te görev yapan bir diplomatın Nazilerin soykırımından kaçmaya çalışan Yahudilere yardımını konu alan "Sıfır Derece Dönüş" adlı diziyi izlemek için pazartesi akşamlarını iple çekiyor.

Dizinin, devlet televizyonunda, hem de prime-time'da gösterilmesi dikkat çekici bulunuyor.

25 bin Yahudi'nin yaşadığı İran, Ortadoğu'da, İsrail dışında en fazla Yahudi nüfusun bulunduğu ülke konumunda. Buradaki Yahudi toplumunun dinî özgürlükleri de anayasa ile garanti altına alınmış.

Sıfır Derece Dönüş'ün senaryosu, Paris Büyükelçiliği'nde 1940 yıllarında görev yapmış ve çok sayıda Yahudi'ye ülkeden kaçmaları için İran pasaportu vermiş bir diplomatın hayatından uyarlanmış. 30 bölümden oluşan drama türündeki dizide, yarı İranlı, yarı Filistinli olan Habib Parsa adlı karakterin, Paris'te bir üniversitede tanışıp âşık olduğu Fransız Yahudisi Sarah Struck ile ilişkisi anlatılıyor.

Paris'teki İran büyükelçiliğinde çalışan Parsa, Nazilerin kenti işgal etmesi üzerine Sarah ve ailesinin, İran'a kaçmalarını sağlıyor. Parsa, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisi'nin kurtarılmasında rolü olan Alman Oskar Schindler'e atfen 'İranlı Schindler' olarak anılıyor.

Zaman