BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.439,82
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yapay hayata ilk adım

Bilim dünyasında çığır açan buluş. Yapay bir yaşama ilk adım atıldı. Nasıl mı?

Abone ol

Bundan 7 yıl önce insan DNA’sındaki 5 bin genin dizilişini ve hangisinin ne işe yaradığını keşfeden Amerikalı genetikçi Craig Venter, kendi ifadesiyle “insanoğlunu artık DNA’yı okuma faslından, yazma faslına” geçirdi. Bilim adamı, yapay bir yaşam formu oluşturduğunu açıkladı. Venter ve ekibi laboratuvarda üretilen kimyasal maddeleri birbirlerine bağlayarak sentetik, yani yapay kromozomlar (yaşamın en küçük yapı taşı) üretmeyi başardı. Venter buluşu şöyle gerçekleştirdi: 381 genden oluşan yapay bir kromozom üretti. Mycoplazma adlı bir bakterinin DNA’sının yüzde 20’sini çıkartarak kalan kısmı yapay kromozoma yapıştırdı. Yapay kromozomlar bir süre sonra hücrenin kontrolünü ele geçirdi ve bakteriyi yepyeni bir cinse dönüştürdü.

İlaç da olur, silah da...

Yapay DNA taşıyan bakteriler ilerde, sınırsız yakıt kaynağı olarak kullanılabilecek. Ayrıca bu bakteriler şekerden bütan ve propan gazının elde edilmesinde kullanılabilecek. Bu yöntemle havadaki karbondioksidi yiyip oksijene çeviren bakteriler yapılabilecek. Hammaddeye ihtiyaç duymayan fabrikalar; vücutta hastalıkla savaşan, organları temizleyip bakım yapan küçük mikro organizmalar dizayn edilebilecek. Venter buluşuyla ilgili “Benim yaptığım PC’yi Mac’e dönüştürmek gibi bir şey. İnsanlığın üzerine bir şey inşa edebileceği bir platform kurdum. Bu insanlık için yeni bir ilaç da olabilir, biyolojik bir silah da” diye konuştu.

DNA: Canlının bütün özelliklerini taşıyan genlerden oluşan ve her hücrede bulunan molekül. Uzunluğu yaklaşık 2 metre...

Gen: Göz, saç rengi gibi kalıtsal özellikleri belirleyen en küçük molekül.

NOBEL ÖDÜLLÜ EKİP

Craig Venter, San Diego’daki laboratuvarında aralarında Nobel ödüllü bilimadamlarının da bulunduğu 20 uzmanlık bir ekiple çalışıyor.