BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.413,89
HABER /  MEDYA

Muhteşem Yüzyıl'a muhteşem tepki

Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını çarpıklaştırarak anlatan Muhteşem Yüzyıl Dizisi'ne tepkiler çığ gibi büyüyor...

Abone ol

Daha yayınlanmadan büyük tepki çeken ve ilk bölümü dün gece ekrana gelen Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisine tepkiler çığ gibi. Bakan Kavaf eleştirdi, BBP'liler protesto etti

BBP İstanbul İl Teşkilatı üyesi bir grup Abdülhamit Han'ın anlatıldığı "Sultanın Sırrı" filmini izlemek için geldikleri Şişli'de filmin gösterildiği sinema önünde eylem yaptı. Bir televizyon kanalında yayınlanan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde, Osmanlı Devleti'nin karalandığının, Kanuni Sultan Süleyman'ın da şehvet düşkünü gibi gösterildiğinin vurgulandığı eylemde, dizinin yapımcısı ve yayınlanan kanal protesto edildi.

BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan konuyla ilgili açıklama yaptı. Karacan, Türkiye'deki petrol fiyatlarına değinerek, Abdülhamit Han'ın ülke genelinde petrol haritası hazırlattığını hatırlattı. "Sultan'ın Sırrı' filminde Abdülhamit Han'ın vizyon sahibi, ileri görüşlü bir insan olduğunu vurgulayan Karacan, "Ülkemizde bu tarihimizi karalayan değil, tarihimizin güzelliklerini gören filmler yapılmalı" dedi.

Halit Ergenç'in oynadığı "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehvet düşkünü gösterildiğini anlatan Karacan, "Harem bir genelev gibi, Osmanlı padişahı da şehvet düşkünü gösteriliyor. RTÜK'ten bir isteğimiz olacak. Bu tür filmleri izlemeye alsınlar. Gereken neyse yaptırım uygulansın." dedi.        

BAKAN KAVAF: OSMANLI'NIN BÖYLE ANLATILMASI DOĞRU DEĞİL

Kanuni Sultan Süleyman'ı konu aldığı ileri sürülen 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine Bakan Kavaf'tan da tepki geldi: "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz. Osmanlı'yı o şekilde anlatmak doğru değil."

Kanuni Sultan Süleyman'ın anlatıldığı iddia edilen ve fragmanları ile tepki çeken 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine bir eleştiri de kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'tan geldi. Osmanlı ile ilgili filmlerde hep harem vurgusunun yapılmasını doğru bulmadığını söyleyen Kavaf, "600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluktan bahsediyoruz; Osmanlı'yı o şekilde anlatmak doğru değil." diyor.

Fragmanları izlemediğini söyleyen Kavaf'a dizide Kanuni'nin 'kadın ve içki düşkünü' olarak tanıtıldığı ve 'harem' vurgusunun eleştirilere neden olduğu hatırlatıldı. Kavaf, bunun üzerine, Osmanlı ile ilgili yerli ve yabancı filmlerde harem vurgusunun yapıldığını dile getirerek, "Haremle ilgili bu yaklaşım oryantalist bir bakış açısı. Halbuki Osmanlı İmparatorluğu çok daha büyük ve geniş bir yapı." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kavaf'ın TV konusundaki uyarıları da bir hayli dikkat çekici...Yeni yapılan bir araştırmada insanların yüzde 80'inden fazlasının, günün büyük bir kısmını televizyon seyrederek geçirdiğini anlatan Kavaf, çizgi filmleri eleştirdi. "Çizgi filmlere bakın 'lanet olsun, Allah kahretsin' en masum laflar bunlar. Ve çizgi film kahramanlarının arasındaki mücadele hep birbirini yok etme mücadelesi. Bilgisayar oyunları da öyle." diyen Bakan Kavaf, "Yayıncılık anlayışının temelinde, insanlara olumlu davranışlar kazandırma olmalı." tavsiyesinde bulundu. Çocukların reklamlarda oynatılması da Kavaf'ın tepki gösterdiği bir diğer konu. Sokakta mendil satan, araba camı silen çocuklarla, reklamda oynayan çocuklar arasında fark görmediğini belirten Kavaf, "Yanlış her nerede yapılıyor olursa olsun mekânı hiç önemli değil, yanlıştır." diye konuştu.

ÜÇ GÜNDE 5 BİN ŞİKAYET

‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi yayına girmeden fragmanını seyreden vatandaşlar, tarihi gerçeklerin saptırıldığını savunarak, RTÜK’ten dizinin kaldırılmasını istedi. Diziye son 3 günde yaklaşık 5 bin şikâyet geldi. Şikayetçiler, dizinin fragmanlarında Kanuni’nin ‘kadın ve içki düşkünü’ sultan olarak gösterilmesine karşı çıktı.

BU DİZİ HALKA MİSİLLEME ANLAMI MI TAŞIYOR? ANADOLU GENÇLİK DERGİSİ DİZİ YÖNETİCİLERİ HAKKINDA NELER SÖYLEDİ?
HABERİN DETAYI İÇİN SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYIN

[PAGE]


"HALKA MİSİLLEME"

Daha yayınlanmadan fragmanlarıyla bile tepki çeken ve dün akşam yayınlanmaya başlanan Muhteşem Yüzyıl dizisine, Batı'daki Doğu algısı üzerine Amerika'da doktora yapan akademisyen-yazar Beyazıt Akman'dan tepki geldi. Akman, Osmanlı mirasının çok daha doğru anlaşılmaya başlandığı bir dönemde dizinin Hollywood'u gölgede bırakan harem fantezilerine yer vermesinin kasıtlı olduğunu, bunun, kendi tarihiyle barışan halka bir misilleme olduğunu söyledi.

Batı'daki Türk-İslam algısı ve Oryantalizm üzerine Amerika'da doktora çalışmalarına devam eden, son zamanların en çok konuşulan Fatih romanı "Dünyanın İlk Günü"nün yazarı da olan Beyazıt Akman, aslında dizinin fragmanlarının kırmızı sinyaller verdiğini, ancak hakkaniyetli olmak adına şimdiye kadar sessiz kalmayı tercih ettiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Kılıçla başlayan, hayvan muamelesi gören kölelerle devam eden, çıplak cariyelerle biten dizi, 'Barbar Türkler' kavramının tüm klişelerine haiz. Kasım kasım kasılarak her akşam farklı bir cariyeyi yatağında bekleyen, beylik laflarla ahkâm kesen, dedikodunun bin türlüsünde uzmanlaşmış vasıfsız vezirleriyle poz kesen bu dizinin Süleyman'ının, tarihteki Kanuni ile uzaktan yakından alakası yok. Üstelik dizinin başındaki yarı Türk yarı Tartar bir kavmin Hıristiyan bir köyü yakıp yıkması ve dizinin asıl kahramanı olan sözde Hürrem'in dramını başlatması da ayrı bir çarpıklık."


Akman, Batı'nın harem fantezilerinin bizzat kendi insanımız tarafından tarihsel gerçeklik olarak alınmasına bir anlam veremediğini ifade etti. Orta Doğu imparatorluklarını 'egzotik, despot, barbar, buğulu bir seks cenneti' gibi göstermenin 18 ve 19. yüzyıldaki İngiliz ve Fransız sömürgeci devletlerinin başlattığı, gayet de etkili bir gelenek olduğunu ifade eden Akman, bunun arkasındaki amacın, pozitivist, bilimsel ve insani bütün değerleri kendi ipoteği altına almaya çalışan kurgusal bir "Batı" kavramının yaratılmasından ileri geldiğini belirtti. Hollywood'un bu geleneği hem kendi kamuoyunda, hem de dünyada "mistik, barbar Doğu" algısı olarak yıllarca pekiştirdiğini kaydeden Akman, "Bu sinemalarda, kadın haklarını hiçe sayan barbar erkekler, ya da Muhammed adını taşıyan teröristler olması da aynı geleneğin ürünleridir." dedi.

Durduk yerde bu geleneğin niçin tekrar hortlatıldığına bir anlam veremediğini ifade eden Akman, "Cumhuriyet dönemi ile Osmanlı tarihinin barışmaya başladığı, tarihimizin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemde, Türkiye'nin Osmanlı coğrafyasındaki etkisinin Wikileaks'te bile görüldüğü bir süreçte bu Oryantalist imgelerin kendi kendimize yeniden hortlatılmasının tek bir cevabı olabilir: Seks ile Osmanlı tarihi pazarlamak ve reyting yapmak. Daha da acısı, burada, son yıllarda Osmanlı tarihi üzerine oluşan sempatiyi kırma çabası da söz konusu olabilir. Ucuz yazarlık, araştırma ve derinlik olmadan işe koyulduğunda her zaman bel altına vurur. Elbette Doğu medeniyetleri kusursuzluktan münezzeh değildir. Ancak 15-16. yüzyıl gibi İslam Medeniyeti'nin altın çağlarından olan bir dönemi, Halil İnalcık hocanın deyimiyle Klasik Osmanlı Çağı'nı resmediyorsak insanın elini vicdanına koyması, kılı kırk yararak iş görmesi gerekir. Asmalı Konak'ın mutfak dedikodularıyla Osmanlı Sarayı senaryolaştırılamaz. Demokratik bir ülkede elbette isteyen istediği diziyi yapar, burada meydanı boş bırakmamak, gerekli kişilerin inisiyatif alarak daha sağlam yapımlara imza atmaları önemlidir." diye konuştu.

ROMANI DİZİ VE FİLM YAPILACAK

Akman "Yapım gerçekleştiğinde böyle fiyaskolar yaşanmasın diye çok uğraşıyoruz. Bir de şu var: Kasıntıyla edebiyat karakteri olmaz. Sultanın lakabı 'Muhteşem' diye hikâye de kendiliğinden muhteşem oluvermez; hakkaniyetli bir Fatih portresi için, hikâyenizin de gönülleri fethedecek kadar azimli ve derin olması gerekir. Aşk elbette olacak, ama Batı'nın harem fantezileri ile değil." diye konuştu. 

Akman, Muhteşem Yüzyıl'ın senarist ve yapımcılarının büyük ihtimalle HBO'nun Rome ve Spartacus gibi pornografik ögeler içeren son dönem tarihi yapımlardan etkilendiklerini ama Osmanlı tarihinin bu ucuz oyunlara kaçmadan çok daha iyi hikâyelendirilebileceğini vurguluyor v e ekliyor: "Oryantalist klişelere başvurmadan, bilgi ve belgeye dayalı olarak tarihi hikâyelendirmek, sekse ve şehvete kaçmadan da reyting rekorları kıracak hikâyeler kurgulamak perspektif ve donanım işidir. Bu yüzden Spielberg bile Abraham Lincoln'un hayatını film yapacağı zaman, ki en son projesi bu şekilde basına yansıdı, önce bir roman ya da arkasında araştırma yatan bir kitabın haklarını satın alır. Sit-com yazar gibi tarihî dizi ya da sinema yazamazsınız! İnşallah doğru insanlarla çalışarak Fatih yapımını gerçekleştirmek nasip olur."

Akman Muhteşem Yüzyıl hakkındaki sözlerini şu şekilde bitirdi: "Kimse yanılmasın, bu, bir Müslüman Osmanlı Sultanı Süleyman'ın değil, Hıristiyan bir köle kızın Osmanlı'yı sözde dize getirmesinin gerçek-dışı hikâyesidir."

ANADOLU GENÇLİK DERGİSİ ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Anadolu Gençlik Dergisi Trabzon Şube Başkanı Ahmet Yakuphan, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda bazı yerli diziler aracılığıyla gençlerin düzeninin bozulmaya çalışıldığını belirtti.

Bu dizilerin, aile fertlerinin bir arada bulunduğu saatlerde ekrana getirildiğini ifade eden Yakuphan, şöyle dedi:

''Burada anlatmaktan haya ettiğimiz bir takım görüntülere sahne olan bu diziler, milletimizin değerleri ile çelişmektedir. İşte bu dizilerin son örneği olan ve Osmanlı bakiyesi olan bu topraklarda Osmanlı tarihinin en şanlı döneminin çarpıtıldığı 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi 5 Ocak Çarşamba gününden itibaren yayıma girmiştir. Bu dizide reyting uğruna geçmişimiz karalanıyor ve ecdadımız şehvet düşkünü olarak gösterilmek isteniyor. Senaristler, bu dizi ile ecdadımızı kendi sapkın düşüncelerine alet etmeye çalışmaktadırlar.''

Kanuni Sultan Süleyman'ın doğum yeri olan Trabzon'dan bütün Türkiye'ye çağrıda bulunmak istediklerini belirten Yakuphan, ''Bizler bu dizinin derhal yayımdan kaldırılmasını istiyoruz. Milli ve manevi değerlerine sahip çıkma noktasında duyarlı vatandaşlarımızın '444 1 178' numaralı RTÜK İletişim Merkezini veya söz konusu diziyi yayımlayan televizyon kanalını arayıp tepkilerini iletmelerini istiyoruz'' dedi.