BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,02
ALTIN 2.433,45
HABER /  GÜNCEL

Mısır ve Avrupa'daki Kıpti kiliselerinde Noel gerginliği

21 kişinin öldüğü İskenderiye saldırıları sonrası başta Fransa olmak üzere Avrupa ve Mısır'da Kıpti kiliselerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Müslüman cemaatler dayanışma için temsilcilerini kiliselere gönderme kararı aldı.

Abone ol

Mısır'da geçen hafta bir kiliseye yönelik bombalı saldırıda 21 kişinin ölmesinin ardından Kıpti Hristiyanlar, Noel kutlamalarına yoğun güvenlik önlemleri altında hazırlanıyor.

Paris'teki Kıpti kilisesi önüne bariyerler yerleştirildi

Mısır'da ve Avrupa'da, özellikle Fransa'da bazı İslamcı internet sitelerinin hedef gösterdiği kiliseler kordon altına alındı.

Paris'in banliyösü Châtenay-Malabry'deki Sen Marie Sen Mark Kilisesi polis kordonuyla çevrildi ve girişine metal bariyerler yerleştirildi.

Söz konusu kilise, aşırılık yanlısı İslamcıların, mesajlarında bilhassa hedef gösterdikleri yerlerin başında geliyor.

Fransa'daki Müslüman cemaatin liderleri de Noel ayini düzenlenen kiliselere, dayanışma amacıyla temsilcilerini göndereceklerini ifade etti.

Fransız polisi internet ortamındaki tehditlere ilişkin soruşturma başlatıldığını da belirtti.

Noel kutlamaları

Mısır'da, çok sayıda Kıpti'nin toplanmasının beklendiği kiliselerin önünde de silahlı polisler bulunuyor.

Çeşitli insan hakları örgütleri de Müslümanlara "dayanışma örneği sergileyerek Kıpti kiliseleri önünde toplanmaları ve insan kalkanı oluşturmaları" çağrısı yaptı.

Bazı radikal İslamcı sitelerde Mısır'da ve Avrupa'daki Kıpti kiliselerine nasıl saldırılabileceği yolunda tavsiyeler içeren yazılar bulunuyor.

İskenderiye'de geçen hafta düzenlenen saldırı, Mısır'da son yıllarda mezhep farklılığına dayanan eylemlerin en kanlılarından biriydi.

Sorumluluğunu henüz kimsenin üstlenmediği saldırı, hükümeti ayrımcılığı teşvik etmekle ve kendilerini yeterince korumamakla suçlayan Hristiyanların protesto gösterilerini tetikledi.

Buna karşılık Mısırlı yetkililer kiliselerde güvenliği artırma yoluna gitti.

Kilit önem taşıyan bazı noktalara da zırhlı araçlar yerleştirildi.

Kıpti Hristiyanlar, Noel'i Jülyen takvimine göre 7 Ocak'ta kutluyor.

Mısır'da 80 milyonu bulan nüfusun yüzde 10'unu Kıpti Hristiyan azınlık oluşturuyor.

Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, Hristiyanlarla Müslümanlar arasında karşılıklı korku ve şüphenin bir süredir artmakta olduğunu, ancak ağır ekonomik koşullar ve pek de itibar görmeyen siyasi sistem yüzünden durumun daha da kötüleştiğini söylüyor.

Geçen yıl da Kıpti Noel ayini sonrasında, altı Kıpti ile bir Müslüman güvenlik görevlisi öldürülmüştü.

Kahire'de yeni bir kilisenin inşaatı konusunda yaşanan izin anlaşmazlığının yol açtığı çatışmalarda da iki Kıpti protestocu hayatını kaybetmişti.