BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,81
ALTIN 2.414,12
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yeni CHP yönetiminden KCK hamlesi!

CHP Ergenekon'un ardından tartışmalı bir başka dava olan KCK'yı da izlemeye aldı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- “Yeni CHP”den yeni bir karar daha. CHP aralarında çok sayıda BDP'li belediye başkanının da yargılandığı KCK davasını izlemeye aldı. CHP'nin davayı izlemeye karar vermesi kadar dikkat çeken bir başka nokta ise davayı birlikte izleyecek iki genel başkan yardımcısının Ergenekon davasıyla ilgili farklı görüşleri.

Ergenekon davası Başbakan Erdoğan ile CHP’nin eski lideri Deniz Baykal arasında “Ben bu davanın savcısıyım”, “Sen savcısı ise ben de avukatım” polemiğine neden olmuştu. CHP’li çok sayıda milletvekili de Ergenekon duruşmalarına katılarak davayı izlemiş, gelişmeleri yakından takip etmişti.

Aylardır iki parti arasında polemik konusu olan bu davayla ilgili tartışmalar sürerken CHP yeni bir adım daha atıyor. Bu kez izleme kararı alınan dava "PKK’nın şehir yapılanması" olduğu iddia edilen KCK davası. Çok sayıda seçilmiş belediye başkanının yargılandığı dava uzun süredir Kürtçe savunma talebi ile gündemden düşmüyor. Tutuklamaların hukuksuz olduğu iddiaları da sürüyor.

DAVAYI TANRIKULU VE BATUM İZLEYECEK

Pazartesi günü Diyarbakır’da yapılacak KCK duruşmasını CHP adına iki genel başkan yardımcısı izleyecek. Ulusal kimliği ile dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum Ergenekon davası konusunda sert çıkışları ile biliniyor, davada yargılanan bazı isimlerin CHP'den milletvekili yapılarak kurtarılmasını istiyor. Davayı izleyecek olan diğer isim ise bazı KCK sanıklarının CHP'ye katıldığı için avukatlıktan azlettiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu. Tanrıkulu ise Ergenekon davasına karşı çok mesafeli duran hatta "Türkiye'yi en çok etkileyen kanlı olaylardan en çok Diyarbakır etkilenmiştir" diye "bölge" adına davaya müdahil olma talebinde bulunmuş bir isim.

Davayı CHP’li iki genel başkan yardımcısının yanı sıra Türkiye Barolar Birliği, İstanbul ve Ankara barolarından temsilciler de izleyecek.

CHP BU KARARI NEDEN ALDI?

CHP yöneticilerinden edinilen bilgiye gore KCK davasını izleme kararının nedeni şöyle: “Ergenekon davası insan hak ve özgürlüklerinin en çok ihlal edildiği dava olma özelliği taşıması nedeniyle yakından izleniyor. Ancak CHP hukuk dışı uygulamaların olduğu inancı taşıdığı bütün davalara bu ilgiyi gösteriyor. Bu tür hak ihlali tartışmalarının olduğu bir başka dava ise KCK davası. Bu iki dava da belli bir amaca dönük ve siyasi davalar. CHP bu nedenle iki davayı da izlemeye aldı.”

BATUM’DAN ERGENEKON ÇIKIŞI

Pazartesi Tanrıkulu ile birlikte KCK davasını izleyecek olan Batum’un Ergenekon davasına ilgisi ise artarak sürüyor. CMK 102 ile devlete karşı işlenmiş örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin 10 yıla kadar çıkartılmış olması nedeniyle Batum’a “Bu durumda bazı Ergenekon tutuklularının milletvekili yapılarak dışarı çıkartılması formülü işletilebilir mi?” diye sorduk. “Onları kurtarmak için birşeyler yapmak gerek” diyen Batum şunları söyledi:

“Parti ne yapar bilmiyorum ama bana göre, bu iş artık çok net ayrışmıştır. Yargıtay’ın bunu 10 yıl olarak yorumlaması bunun sonucu. Bunları 10 yıl tutalım 10 yılda zaten Allah kerim, Tayyip Erdoğan'ı da başkan yaparız, bütün yetkileri de değiştirecek birşey yaparız. Bu bir oyun bu oyunun nihai hedefi de bu. Oyunu kırmak istiyorsak bizim de birşeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. Ama bu benim şahsi görüşüm. Parti yapar mı, yapmaz mı bilmiyorum. Bana göre, birgün “siz şeriat istemiysiniz” deyip bazı gazetecileri alıp içeri atsalar, 10 yıl unutsalar ben “ayıp ediyorsunuz, bunları kurtarmak için bir çözüm bulmak gerek” derim. Mustafa Balbay, Ergun Poyraz, Haberal, Tuncay Özkan’ı beğensen de beğenmesen de bu rezil oyundan kurtarmak için birşeyler yapılabilmeli. Ya yasayı değiştirmeliyiz, ya tutukluluk süresini 2 yılla sınırlamalıyız. Olmuyorsa bunu kurtarmanın yolunu bulmalıyız.

BİRŞEYLER YAPMAK GEREK

Ama bu bir satranç oyunu gibi birşey. Bizi, “Gördünüz mü darbecileri savunuyor” diye suçlayabilirler. Veya bakın “dokunulmazlık kaldırılsın” diyorlardı, ama “dokunulmazlık kazansın” diye bunu yapıyorlar diyebilirler. Ben hala çok ciddi olarak düşünüyorum, insanları bu rezillikle başbaşa bırakmamak lazım, beni ilgilendirmez dememek lazım. Kurtarmak için birşey yapmak gerek. Ama parti kabul eder etmez bilmiyorum”