BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.400,79
HABER /  GÜNCEL

Meteoroloji Kadir Topbaş'ı kandırdı mı?

Perşembe beklerken cuma günü gelmişti kar. Millet rezil olmuş, vatandaş isyan etmişti. Kadir Topbaş bu kez meteorolojinin ipiyle kuyuya inmeye niyetli değil.

Abone ol

İNTERNETHABER - Yılın ilk kar yağışında fena halde çuvallayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu kez işi sağlama aldı. 2 gün sonra gelecek kar yağışı için bugünden tuzlama araçlarını konumlandırdı.

Yarı güneşli havada tuzlama aracı görenler "acaba meteoroloji Topbaş'ı kandırdı mı?' diye sormaktan kendini alamadı. Akıllara da Topbaş'ın ilk kar yağışında söylediği "biz cuma günü bekliyorduk, perşembe yağdı" açıklaması geldi.
kar-yağinca-metrobüs-çilesi.jpg
İstanbul için kar yağışı demek çile demek. Hele de belediye vaktinde önlemini almamışsa, zamanında müdahale edilmemişse. Bu kış yağan ilk karda o çileyi herkes fazlasıyla çekti.

METROBÜSLER ÇALIŞMADI

Yoğun kar yağışına hazırlık yapmayan belediye yolları tuzlamayınca kısa sürede bütün ulaşım durdu. Aracını bırakıp Metrobüs ile eve gitmeye kalkan herkes de yolda kaldı. Duraklarda akıllara durgunluk veren kuyruklar oluştu. Kadir Topbaş'ın gözdesi metrobüslerin hiç biri çalışmadı.

Aşağıdaki fotoğraf aklımızda kalan o kar yağışının sembol karesi oldu.

metrobüs-kuyruğu.jpg

METEOROLOJİNİN İPİYLE KUYUYA İNMİYOR

Yılın ilk karında herkes perişan olunca, Kadir Topbaş yaşanan çilenin en büyük sorumlusu olarak gösterildi. Kadir Topbaş ise perşembe günü yağan kar için "Biz karı cuma günü bekliyorduk" diyerek belediyenin 1 gün geriden geldiğini itiraf etti.

topbaştan-itiraf-gibi-metrobüs-açiklamasi.jpgTopbaş "meteorolojiye" pek güvenmiyor olsa gerek ki bu sefer işi sağlama aldı. İstanbul'da beklenen kar yağışı için 2 gün önceden bütün ekipleri sokaklara saldı.

Ama bu kez de vatandaşın aklını karıştırdı. Yarı güneşli havayı görenler bu 'önlemlere' akıl erdiremedi. Zira meteoroloji verilerine göre kar yağışı bugün değil "PAZAR" günü bekleniyordu.

EVSİZLER DE TOPLANDI

Belediye sokakta kalan evsizleri de toplamaya başladı. Şu ana kadar 347 vatandaş tesislerde konaklamaya başladı.

BELEDİYENİN ALDIĞI "ERKENCİ" ÖNLEMLER

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, muhtemel kar yağışı nedeniyle 43'ü birinci öncelikli olmak üzere 255 güzergahta toplam 3 bin 500 kilometre uzunluğundaki yol ağı ve meydanlarda tedbir alındı.

254 bin ton tuz depolandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı depolarında 2013 kış sezonu için 254 bin ton tuz depolandı. İlçe belediyelerine de ihtiyaçları durumunda depolardan tuz takviyesi yapılacak.

Ayrıca 82 ayrı noktada bin 800 ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde saatte 25 ton kapasiteli tesislerde üretim yapılacak.

Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu. AKOM Koordinasyonu'nda yürütülecek çalışmalara itfaiye, 45 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı ve 135 personel ile katılacak.

908 ARAÇLA MÜCADELE

Park ve Bahçeler Müdürlüğü; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal Meydanları'nda 230 personel ve 31 araç ile kışla mücadele çalışması yapacak.

Atık Yönetimi Müdürlüğü ise 13 meydan, 310 durak, 123 üst ve alt geçit, 7 çöp aktarma istasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 581 personel ve 54 araç ile görev alacak.

Belediye tarafından oluşturulan 142 traktör kar kürüme ekibi muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev bölümü yaptı.

Karla mücadelede toplam 908 araç 2 bin 266 personel İstanbul halkına hizmet edecek.

Her bölgenin öncelikli güzergâhlarında istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5 Karayolu'na müdahale edecek şekilde hazırlıklar tamamlandı.

45 DAKİKA EKİP SEVKİ

Ekipler, 3 saat önceden buzlanma konusunda bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra, ekipler 45 dakika sevk ve idare edilecek. Bu önlemlerle zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor.

Kritik kavşaklarda ise 40 adet kurtarıcı, muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı 24 saat hazır bekletilecek.