BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,26
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Merkez Bankası'na faiz indirimi çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya seyahati öncesi açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını sert dille eleştirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizlerde yarım puanlık indirim yapan Merkez Bankası'na ağır eleştirilerde bulundu.

Geçen cuma günü "Eyy Merkez Bankası daha ne bekliyorsun?" diyerek faizleri indirme çağrıyı yapan Erdoğan, bugün ise sembolik indirim kararı veren Merkez Bankası'na "Verilen mesajdan hala nasibimi almamış" diye yüklendi.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarının gerçekte yüzde 11 seviyesinde olduğunu da söyleyen Erdoğan, "Vatandaşı kandırmaya gerek yok" çıkışında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Etiyopya seyahati öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

AK PARTİ'DE OYLAMA FİRESİ

4 eski bakan hakkında dün TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Yüce Divan oylamasında AK Parti'nin fire verdiği iddialarıyla ilgili soruya Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Bu oylamanın amacı nedir? Bu oylamanın neticesi Yüce Divan'a gider, ne olmazsa gitmez? Acaba 276 niye çıkmadı? diye sormanızı beklerdim.

Yüce Divan'a sevk noktasında muhalefetin çabası var. Bu çabayı yürütenler mahkemenin kararını niye görmezler? Komisyona bu işi götüren iktidardır. İktidar istemese bunu komisyona da götürmezdi. Komisyonun raporu da ortada. Muhalefet önergelerle bu işin peşini kovalamaya devam ediyor. Sonuç, 4 bakan arkadaşımızın Yüce Divan'a gitmemesi istikametindedir. Buna sadece hayırlı olsun derim.

KRİPTOLU TELEFON OPERASYONU

Dün Ankara merkezli yürütülen Kriptolu telefon ve TİB operasyonunda Erdoğan'ın 60 kez dinlendiği yönündeki haberlerin sorulduğu Cumhurbaşkanı "Sınırsız dinlendim" dedi ve şöyle devam etti:

"60 kez dinlendiysek az. Ben sınırsız diye biliyorum. Bu benim yeni dillendirdiğim bir konu değil. Son 2 yıldır dillendirdiğim bir konu. Sadece Başbakanlık'ın değil, Cumhurbaşkanlığı'nın da dinlendiğini söyledim. AYM'nin, TSK'nın Genelkurmay'ın dinlendiğini anlattım. Bu söylediklerimizi kaale almadılar. Yargı ve emniyet vesayet altındaydı, bazı sıkıntılar vardı. 

ZEKERİYA ÖZ ÖRNEĞİ

Düşünebiliyor musunuz? Bir kişi twitter'dan çıkıp edebe adaba uygun olmayan mesajlar atabiliyor. O kişinin yargıda kalması mümkün mü? Dünyanın neresinde olursa olsun böyle kişilerin yargı içinde kalmasına müsaade edilmez.

Şu anda HSYK ilk adımlarını attı, bu türler için. Bunlar 3-5 tane değil, sayıları çok fazla. Türkiye'de maalesef bir kısım yargı mensupları yargıdaki dokunulmazlık imkanları nasıl kullandıklarınI çok açık net ortaya koydu.

Gölbaşı'ndaki süreç bir çok şeyleri ortaya çıkaracaktır. Dünkü konuşmamda da söyledim 'Eteklerden çok taş dökülecek.' Bunun arkası gelecek, inanıyorum ki Türkiye'de huzur ortamını yakalayacaktır.

DEMİRTAŞ'A CİZRE YANITI

Erdoğan'ın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Cizre’de devlet içerisine çöreklenmiş provokasyon üreten bir ekip var" diyerek emniyet mensuplarını işaret ettiği açıklamasına da sert dille yanıt verdi. 

"Siyaseti bilen bir insan bu ifadeleri kullanamaz. Ben burada size bazı şeyleri açıklayacağım. Bu beyefendi mensubu olduğu partinin belediyelerinin araçlarının nasıl hendekler kazdığını, bu hendekler üzerinden daha sonra nasıl 'arıza yaptı diyerek' ödenek aldıklarını masaya yatırsınlar. 

Bunlar da milletin önüne gelecek. Bizim arkasında ısrarla durduğumuz bir çözüm süreci var. Bu çözüm sürecinin lafta yanındaymış gibi görünüp sonra bu açıklamaları yapmaları doğru değil.

Bunların çok yüzleri var. Cizre'de bu hendekleri açanlar, bunları belediyeler aracılığıyla yapıyor. İnsanlar tehdit altında. Bunlar tehdidi hükümetten, devletten mi alıyorlar. Molotofları kimler atıyor? Devletin elemanları mı atıyor? Bunları yaptırırken de dikkat edin çocuklara yaptırıyorlar. 
Devlet bunların da tedbirini almaya çalışıyor. Temenni ederim ki bu yasa bir an önce geçer. İnşallah iç huzurumuzda sağlanmış olur. 

Bu beyefendinin eşbaşkan sıfatıyla çok daha hassas konuşması gerekir. Bu ülkenin huzuruna katkı için bir kendisine, aynaya bakması lazım.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ

Erdoğan, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK'nın politika faizlerinde yarım puanlık indirimini 'yetersiz' buldu ve "Merkez Bankası verilen mesajdan nasibini almış değil" diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Merkez Bankası, verilen mesajdan hala nasibimi almış değil. Bu indirimi yeterli bulmamız mümkün değil. Şu anda uluslararası alanda söz sahibi olan insanlar bile bu indirimin yeterli olamayacağını söylüyor. Bu yapılan indirimin bir işe yaramadığını görüyoruz. MB'nin faizi 11 puanı buluyor. Vatandaşı kandırmanın anlamı yok.

Bu faizle yatırım yapmanın imkanı yok. İstihdam sağlamak mümkün değil.  
Merkez Bankası'nın açıklamasını asla kabul edilebilir bulmuyorum. Merkez Bankası bu yaptıklarıyla eleştirilemez değildir. Yanlış adımlar attıkça cumhurbaşkanı olarak hassasiyetimi sürdürmeye devam edeceğim. Canımı yakan uygulamalardan biri bu yüksek faiz oranıdır. "