BIST 9.999
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.439,32
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Komisyon Başkan Vekili noktayı koydu!

Dört eski bakanla ilgi Yüce Divan'a sevketmeme kararı çıkmasına rağmen tartışmalar hala devam ediyor.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkan Vekili Yılmaz Tunç, dün yapılan oylamayı, oylama sonucunu ve oylamanın hukuki tarafını internethaber'e anlattı.

Oylamanın gizli bir oylama olduğunu, AK Parti içindeki firelerin de AK Parti'de vekillere bir baskı olmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Tunç, oylamada Bakanların Yüce Divan'a sevkini isteyen önergenin reddedildiğini, bunun da komisyon raporunun kabulü anlamına geldiğini söyledi.

Tunç'un açıklamaları şöyle:

KİM RET KİM KABUL VERDİ BİLEMEYİZ

Bu bir gizli oylama. Kimin ret kimin kabul verdiğini biz bilemeyiz. Milletvekillerimiz hakkında da hangisi ret hangisi kabul verdi şeklindeki bir araştırma da zaten mümkün değil. Bu durum, AK Parti milletvekilleri üzerinde bir baskının olmadığını, herkesin kendi kanaatiyle oyunu kullandığını gösteriyor. Burada bir hukuki süreç tamamlanmış oldu, Meclis Soruşturma Komisyonu'nu kurulmasını da isteyen zaten AK Parti milletvekilleriydi, sonraki aşamalarda çalışmalarımızı yaptık, delil araştırmalarımızı yaptık ve verdiğimiz karar tamamen hukuk çerçevesinde verilmiş bir karar. Burada kesinlikle peşin hükümlü hareket etmedik, peşin hükümlü hareket edenler komisyonun muhalefete mensup üyeleriydi. Özellikle muhalefet milletvekilleri olayın başından beri, soruşturma daha tamamlanmadan, deliller toplanmadan, belgeler incelenmeden bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi yönünde görüşlerini çoktan açıklamışlardı, onlara göre soruşturmaya bile gerek yoktu.

BU TARTIŞILACAK BİR DURUM DEĞİL

Oylama sonucu 276'yı bulamadığı için bakanların Yüce Divan'a sevkedilmesiyle ilgili karar sevkedilmemesine yönünde oldu. Bu tartışılacak bir durum değil. Burada Meclis Soruşturma Komisyonu'nun raporu Yüce Divan'a sevketmeme yönünde olduğu için bu yöndeki raporların reddi ancak Yüce Divan'a sevk yönünde verilen bir önergenin kabulü ile mümkün olabiliyor. Burada da kabul edilebilmesi için gerekli oy 276. Dolayısıyla önergelerde ret sayısı kabul sayısından fazla, bu sayıyı da bulamadığı için önergeler reddedilmiş oldu.

İÇ TÜZÜKTE ANLATIYOR

İç tüzük 112'inci madde bu konuyu açıklıyor, bunun tartışılacak hiçbir yanı yok. Bu madde, "Soruşturma komisyonu raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde bastırılarak hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana derhal gönderilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine dağıtılır. Rapor, üyelere dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülür.

Bu görüşmede, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana söz ve-rilir. Son söz, hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana aittir ve süresi sınırlandırılamaz.M Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurulca gizli oyla karara bağlanır.

Komisyonun Yüce Divana sevk yönündeki raporları ile Genel Kurulun Yüce Divana sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilir. Komisyonun Yüce Divana sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olur. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır. Türkiye Büyük Millet Meclisince Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç yedi gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilir." diyor.

ÖNERGE REDDEDİLİNCE KMOİSYON RAPORU KABUL EDİLDİ 

Burada komisyonun Yüce Divan'a sevketmeme yönündeki raporlarının reddi, Yüce Divan'a sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren önergenin kabulü ile mümkün olur. Şimdi, Yüce Divan'a sevke dair bir önerge salt çoğunlukla kabul edilebilir diyor, bu rakam 276. Bu önergenin kabul edilebilmesi için bu salt çoğunluğu bulması gerekir, bulamadıysa önerge reddedilmiş sayılır. Önerge reddedilince komisyon raporu kabul edilmiş sayılır.