BIST 9.890
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.461,30
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İlber Ortaylı'ya Vahdettin Köşkü yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Vahdettin Köşkü'yle ilgili sert eleştirilerde bulunan İlber Ortaylı'ya yanıt verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunu eleştiren Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Topkapı Sarayı'ndan yanıt verdi.

Topkapı Sarayı'nın restorasyonu tamamlanan bölümlerinin açılış töreninde konuşan Erdoğan, isim vermeden İlber Ortaylı'nın açıklamalarını hatırlattı.

"Birileri yazıyor çiziyor. İşte Vahdettin Köşkü’nü niçin yaptınız, ne yapacaksınız?" diyen Erdoğan, İlber Ortaylı için, "Rahatsız olan güya düşünce adamı yazıyor çiziyor, eleştiriyor. Bunların arasına da her türlü hakareti sıkıştırmaya çalışıyor" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

Bu muhteşem eserin müze haline getirilmesi de yine Osmanlı döneminde 19’ncu yüzyılda olmuştur. Osmanlı’dan devralınan bu emanet müze olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Tabi bu mekanı özel kılan en önemli hususların başında bünyesinde yer alan kutsal emanetlerdir. Buraya ayrı bir önem kazandırıyor. Ve burayı adeta bir cazibe merkezi haline getiriyor. Sadece bu vasfıyla dahi Topkapı Sarayı her türlü hizmeti hürmeti hak eden bir saraydır. Fatih Sultan Mehmet Han’dan başlayarak Topkapı Sarayı'nda emeği olan herkesten Allah razı olsun diyorum.

Topkapı Sarayı uzun süredir müze olarak kullanılıyor ise de pek çok bölümü ziyarete kapalı bulunuyordu. Bu bölümlerin gerekli çalışmaları yapmak suretiyle ziyarete açılması, insanlığa kazandırılması noktasında yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. 1999 depreminin ardından kapatılan harem has mutfakları Enderun,  Hazine Koğuşu da geçtiğimiz yıl yeniden açılmıştı.

Bugün de 13 yıldır ziyarete kapalı olan Zülüflü Baltacılar Ocağı, üstte şu an yatakhane var. Burası da dershane kısmı. Şimdiki adıyla derslikler deniyor. İlk defa ziyarete açılacak olan Kara Ağalar ve Kadınlar Mescitleri bugün. Dört yıldır kapalı olan Hünkar Sofrası bölümünü de yeniden açıyoruz. Tabi manidar olan şey. Şurada 10 tane mescid, Suri Sultani’nin içinde var. Bunlar Cuma mescidi değil. sultan namazını günlük, kendi sünnetliğinde evinde kılar, ama farza mescide gelir. Cuma’yı da Ayasofya’da kılardı. Bu arada Topkapı Sarayı’nın içinde bulunan ama suları bugüne kadar akmayan akıtılmayan havuz sebil yeniden asli işlevlerine kavuşturuldu.

TAKDİRLE KARŞILIYORUM 

Bugün restore edilerek hizmete açılan bölümleri takdirle karşılıyorum. Bu çalışmaların kesintisiz şekilde sürdürülerek, Topkapı Sarayı’nın mümkün olan en geniş şekilde ziyarete açık olmasını arzu ediyorum. Biz kendi geçmişinden koparılmak istenen bir milletin temsilcileriyiz. Tarihimizle medeniyetimizle yeniden buluşma konusunda, yeni nesiller için Topkapı Sarayı gibi sembol eserlerinin çok büyük önemli olduğuna inanıyorum. Ecdadıyla kendisini aşağılamayacak, ecdadıyla özgüven kazanarak geleceğe bakacak.

Bu mekanda 400 yıl boyunca sadece Osmanlı İmparatorluğu'nun değil, dünyanın çok önemli bir bölümünün yönetildiğini bilmeleri dahi gençlerin vizyonunu genişletecektir.

YALAN YANLIŞ FİLMLER 

Tarihi yalan yanlış TV sinema filmlerinden öğrenmek başkadır, burada o havayı teneffüs ederek yaşamak başkadır. Bu tür restorasyon faaliyetleri çok hayırlıdır. Burada öyle yerler var ki maalesef üzülerek söylemek zorundayım, buraları ahır olarak kullandılar. Oraları bizzat geldim gördüm. Ancak yeni yeni buraları kazanıyoruz. Maalesef geçmişte gerek ülkemiz sınırları içinde-dışında olsun tarihimizde kalan eserleri koruma yaşatma konusunda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir. Bugün Batı’daki bir çok müzeye gidersiniz bu coğrafyadan götürülmüş eserleri görürsünüz. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. İşte İstanbul’un durumu ortada. Bunun için biz bundan sonra da tarihimize ecdadımıza ait eserlerin sahiplenilmesi, tamiri konusundaki çalışmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

İLBER ORTAYLI'YA AĞIR YANIT 

Birileri yazıyor çiziyor. İşte Vahdettin Köşkü’nü niçin yaptınız, ne yapacaksınız?

Bütün o rölevelerini falan bulduk çıkardık. Bunu ne yapacaksın? Yani bu tür şeyleri bu eserleri ayağa kaldırmaktan bunları yeniden kazandırmaktan rahatsız olan güya düşünce adamı yazıyor çiziyor ve bunları eleştirmeye, bunun arasına da her türlü hakareti sıkıştırmaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki nerede hangi eser varsa bunları bugüne yarına taşıyacağız.

Buradan ama Cumhurbaşkanı ama başbakan veyahutta değişik kurumlarımız istifade eder, bizim 12 yılda kazandırdığımız vakıf eserlerle biz iftihar ediyoruz.

KATILIM BANKASI KURULACAK

Bir de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Vakıfbank'taki hissesini almak suretiyle burayı şöyle bir katılım bankası haline getirmek gibi bir düşüncemiz var. Katılım bankasını kurmasıyla birlikte kendi yıllık karından belli bir kısmını eserlere ayırması, restorasyonda kullanması, burslarla kredilerle bunun yanında bir çok yerlerde aş evleriyle aynen ecdadımızın o akarları nasıl değerlendirdiyse, bizim vakıf medeniyetimizi çok daha güçlendireceğine inandığım bir anlayıştır o. Vakıflar genel müdürlüğünün hissesi yüzde 60, bugünkü rakamla 10 milyar doları aşıyor. Bu çok ciddi bir güç.

İLBER ORTAYLI NE DEMİŞTİ?
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ağustos ayında Tarabya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in düzenlediği basın toplantısına Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunu eleştirmişti.

Ortaylı, ” Vahdettin Köşkü’nün Restorasyonunu hiç beğenmiyorum. Tarihi realiteye, mimari kurallara sadık bir restorasyon olmadığını herkes biliyor. Vahdettin’in, yani son Padişah'ın şehzadeliğinden kalmadır. İstersiniz varislerine, isterseniz Mimari tarihçilerine sorun hiç kimse bugünkü restorasyonda mutabık değil" demişti. "Bu görüşlerinizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söyleyecek misiniz?" sorusuna ise Ortaylı,  "Hayır söylemem. Beni hiç ilgilendirmiyor yapılan işler” yanıtını vermişti.