BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.410,93
HABER /  GÜNCEL

Türkiye beyaz esareti yaşıyor! Son hava durumu

Hava durumu raporu... Türkiye kelimenin tam anlamıyla kara kışa teslim oldu. Binlerce köyle irtibat tamamen kesildi. Rize, Kastamonu, Çorum, Erzurum, Van ve Muş'ta ikibinin üzerinde köy yolu için ekipler 24 saat çalışıyor.

Abone ol
Türkiye'nin beyaz esareti sürüyor. Hava durumu raporları şimdilik sıcak havayı işaret etse de Anadolu'da hala binlerce köyle irtibat kesilmiş durumda. Karabük, Ağrı, Rize, Kastamonu, Çorum, Giresun, Erzurum, Van, Muş, Iğdır, Kars ve Gümüşhane'de kapanan köy yolları için ekipler 24 saat çalışıyor. İşte Türkiye'nin beyaz esareti;

SON HAVA DURUMU TAHMİNİ! 5 İL İÇİN YOĞUN KAR UYARISI (TIKLAYIN)

Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları Anadolu'da binlerce köy yolunun kapanmasına neden oldu. Yoğun kar yağışı nedeniyle Elbistan'da bir hastaya 24 saatte ulaşılabildi. Rize'de 130 köy ulaşıma kapanırken, Kastamonu'da 395, Çorum'da 622, Erzurum, Van, Muş ve Iğdır ile Kars'ta ise bin 94 köy ile irtibat tamamen kesildi. İşte il il Türkiye'de son durum;

siirt.20150112004521.jpg

Siirt'in Pervari, Eruh ve Şirvan ilçelerinde etkili olan yoğun kar yağışının ardından kapanan köy yollarını açma çalışmaları hız kazandı.

KARABÜK: 184 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Karabük'te kar yağışı nedeniyle 184 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, kentte iki gündür devam eden kar yağışının etkisini sürdürdüğü bildirildi.
 
Merkezde 16, ilçelerden Eflani'de 48, Eskipazar'da 37, Ovacık'ta 35 ve Safranbolu'da 48 köy yolunun ulaşıma kapandığı kaydedilen açıklamada, ekiplerin bin 160 kilometrelik kapalı köy yolunu ulaşıma açma çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.

AĞRI'DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 
 
Ağrı'da kar nedeniyle ulaşım sağlanamayan köy yollarında yürütülen çalışmalar devam ediyor.
 
Kentte 10 günden bu yana etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan köy yolların, İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin geceli gündüzlü çalışmaları sonucu çok sayıda köy yolu ulaşıma açılırken, özellikle tipinin etkisiyle yeniden ulaşıma kapanan köy yollarında kar temizleme çalışmaları sürüyor.
 
Yürütülen çalışmalar sonucu Taşlıçay ve Eleşkirt ilçelerine bağlı köylerin yolları ulaşıma açıldı.
 
Taşlıçay Kaymakamı Ejder Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 gündür aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının tamamının bugün itibarıyla ulaşıma açıldığını belirterek, "Herhangi bir olumsuzluk ve sıkıntı yaşamadan ekiplerimizin yoğun gayretleri sonucu kapalı köy yollarımızın tamamı açıldı. Bugün itibarıyla kapalı köy yolumuz kalmamıştır" dedi.
 
İlçeye bağlı Akyumak ve Hayrangöl köylerindeki çalışmaları denetleyen İlçe Özel İdare Müdürü Celal Erdoğan da bugünkü yol açma çalışmalarının ardından sorumluluk alanlarında kapalı köy yolunun kalmadığını bildirdi.

hava-durumu-raporu.jpg

KASTAMONU: 395 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI 
 
Kastamonu'da kar yağışı nedeniyle 395 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.
 
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, merkezde 8, ilçelerden Araç'ta 49, Azdavay'da 40, Bozkurt'ta 16, Cide'de 36, Çatalzeytin ve Pınarbaşı'nda yirmi beşer, Daday'da 50, Doğanyurt ve Taşköprü'de on dörder, Hanönü'nde 10, İhsangazi, Devrekani, Ağlı ve Küre'de on birer, İnebolu'da 42, Seydiler'de 7 ve Şenpazar'da 15 olmak üzere 395 köy yolunda ulaşım sağlanamadığı bildirildi. 
 
Açıklamada, 950 kilometrelik 157 köy yolunun açıldığı, karla mücadelenin sürdürüldüğü kaydedildi.
 
ÇORUM'DA 622 KÖY YOLU KAPALI

Çorum'da, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle kapanan 622 köy yolu ulaşıma açıldı.
 
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede etkili kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının açılması için çalışmaların tamamlandığını söyledi.
 
Merkez ve ilçelerde 6 gün önce başlayan ve aralıklarla süren yağış dolayısıyla 622 köy yolunun ulaşıma kapandığını hatırlatan Arslan, "Ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kalan 35 köy yolu da trafiğe açıldı. Böylece yağışlar nedeniyle kapanan 622 köy yolunun tamamında çalışmalar tamamlanarak söz konusu yollarımızın ulaşıma açılması sağlandı" dedi.
 
İl Özel İdaresi olarak 27 greyder ve 4 kar paletli kamyonla özverili çalışmalarda bulunulduğunu anlatan Arslan, ulaşıma açılan yollarda genişletme çalışması başlattıklarını kaydetti.
 
Arslan, ekiplerin şu anda köylerin iç bölgelerindeki yollara müdahale ettiğini dile getirdi.
 
Önceliği hamile ve hastaların bulunduğu köylerden gelen ihbarlara verdiklerine dikkati çeken Arslan, yağış nedeniyle şimdiye kadar 119 acil çağrıya müdahalede bulunduklarını sözlerine ekledi.

hava-durumu-raporu-12-ocak.jpg 
 
Gümüşhane’de yoğun kar yağışı yüzünden kapanan 281 köy yolundan 257'si ulaşıma açıldı, 24'ünde ise çalışmalar devam ediyor. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı geçidinde tipi ve buzlanma nedeniyle karayolları ekiplerince kar temizleme çalışması yürütülüyor.

ERZURUM, BİTLİS, VAN, MUŞ, IĞDIR, KARS


Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı nedeniyle Erzurum, Bitlis, Van, Muş, Iğdır ve Kars'ta bin 94 köy ve mahalleye ulaşım sağlanamıyor.
 
Kar yağışının ardından cadde, sokak ve yollarda buzlanma, çatılarda buz sarkıtları oluşan bölge illerinde, birçok arcın yakıt deposundaki akaryakıt da dondu. Sürücüler, depolarda donan akaryakıtı çözmek için çeşitli yollara başvuruyor.
 
Bölgede bir haftadan bu yana aralıklarla devam eden kar yağışı ve tipinin etkisiyle Erzurum'da 950, Van'da 52 mahalle, Bitlis'te 60, Muş'ta 15, Kars'ta 15 ve Iğdır'da 2 köy yolu ulaşıma kapandı.
 
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığına bağlı ekipler, yolların ulaşıma açılması için 53 ayrı noktada 300 dolayında personelle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
 
Van Büyükşehir Belediyesi ile diğer illerdeki özel idare genel sekreterliklerine bağlı karla mücadele ekipleri de yağışın etkisini yitirdiği bölgelerde yol açma çalışması yürütüyor.
 
GİRESUN

Giresun'da ulaşıma kapalı 176 köy yolunun açılması için çalışmalar devam ediyor.
 
Giresun Valisi Hasan Karahan, merkeze bağlı köylerde İl Özel İdaresi ekiplerince yapılan karla mücadele çalışmalarını takip ederek yetkililerden bilgi aldı.
 
İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Karahan, Giresun'da 6 Ocak Salı günü etkili olmaya başlayan kar yağışı nedeniyle 550 köyden 374'ünün yolunun ulaşıma kapandığını belirtti.
 
Kar yağışının etkili olmaya başladığı andan itibaren Giresun Valiliği olarak ilgili birimlerle koordineli olarak gerekli çalışmaları başlattıklarını ifade eden Karahan, "İlimizde 6 Ocak Salı günü başlayan ve etkisini artırarak devam eden kar yağışı nedeniyle kapanan köy yolları, İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin başarılı ve koordineli çalışmalarıyla teker teker açılıyor" dedi.
 
İl genelinde halen 176 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu belirten Karahan, "Kar yağışı nedeniyle kapanan yolların açılması için il genelinde 63 ekibimiz sürekli karla mücadele çalışması yapıyor. Bugün itibarıyla il genelinde, İl Özel İdaresi yol ağında bulunan 550 köy yolundan 176'sının ulaşıma açılması için çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.
 
Karahan, il genelinde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili aksaklıkların giderilmesi için de ilgililere gerekli talimatların verildiğini söyledi.
 
GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de, kar yağışı nedeniyle kapanan 281 köy yolundan 257'si ulaşıma açıldı.
 
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta başından bu yana etkili olan kar yağışı dolayısıyla 281 köy yolunun ulaşıma kapandığını hatırlattı.
 
Ekiplerin, 257 köy yolunu ulaşıma açtığını belirten Akdoğan, şöyle konuştu:
 
"Kelkit, Şiran, Köse ve Torul ilçelerinde ulaşıma kapalı köy yolu kalmadı. Halen merkez ilçede 10, Kürtün ilçemizde 14 köy yolumuz ulaşıma kapalı. Gümüşhane-Yağmurdere-Araklı karayolunun ulaşıma kapalı bulunması nedeniyle bu güzergahtaki 10 köy yolunda çalışma yapamadık. Kürtün'de ise kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaşması nedeniyle 14 köy yolunda 8 ekiple çalışmalarımız sürüyor. Kapalı yollarımızı en kısa zamanda ulaşıma açacağız."
 
Gümüşhane-Trabzon karayolunun 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı geçidinde tipi ve buzlanma nedeniyle karayolları ekiplerince kar temizleme çalışması yürütülüyor.
 
Bölgede hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düşmesi sonucu karayolundaki buzlanmaya karşı sürücülere uyarılarda bulunuluyor.
 
RİZE

Rize'de etkili kar yağışı nedeniyle 130 köy yolu ulaşıma kapandı.
 
Alınan bilgiye göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle kent merkezinde 25, ilçelerden Ardeşen'de 11, Çamlıhemşin'de 12, Çayeli'nde 33, Derepazarı ve Fındıklı'da ikişer, Güneysu'da 4, Hemşin'de 3, İkizdere'de 15, İyidere'de 1, Kalkandere'de 9 ve Pazar'da 13 olmak üzere 130 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
 
İl Özel İdaresi 125 personel ve 68 iş makinesiyle köy yollarında, belediye ekipleri mahallelerde, Karayolları ekipleri de Karadeniz Sahil Yolu ve ilçe bağlantı yollarında kar küreme çalışmalarını sürdürüyor. 
 
GAZİANTEP

Gaziantep'te buz tutan yollarda bazı araçlar mahsur kaldı.
 
Kent genelinde etkili olan kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiledi. Yollardaki buzlanma sebebiyle sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı araçlar, adeta buz pistine dönüşen cadde ve sokaklarda mahsur kaldı. Bazı araçlar ise çevredeki vatandaşların yardımıyla ilerledi.
 
Belediye ekipleri, buzlanan ana caddelerde tuzlama çalışması yaptı.
 
Bu arada, buzlanma sebebiyle kapanan yollarda çocukların kayarak eğlendikleri görüldü.
 
MAHSUR KALAN AİLELERE GIDA YARDIMI

Canik Belediyesi, kar yüzünden yollar kapandığı için 40 mahalledeki bin 400 haneye ekmek, kuru gıda ve meyve ulaştırdı.
 
Canik ilçesinde kar yüksekliğinin 1 metreye ulaşması nedeniyle 40 mahallede vatandaşlar, evlerinde mahsur kaldı. İş makineleriyle mahallelere ulaşan ekipler, ekmek, kuru gıda ve meyve dağıttı.
 
Canik Belediye Başkanı Osman Genç, gazetecilere, Samsun'da son 60 yılın en çetin kışı yaşadığını söyledi.
 
Samsun'un büyükşehir statüsü kazanmasıyla 40 köyün mahalleye dönüştüğünü ve belediyeye bağlandığını belirten Genç, şöyle konuştu:
 
"Öncelikle vatandaşlarımızın yolunu açmaya çalışıyoruz ancak kar yüksekliği 1 metreye kadar ulaştığı için açılan yollar tipi nedeniyle tekrar kapanıyor. 4 gündür evlerinde mahsur kalan vatandaşlarımızın hem yolunu açmaya çalışıyoruz hem de gıda yardımı yapıyoruz. Böylelikle vatandaşımızın acil ihtiyaçlarını gideriyoruz. Yaklaşık bin 400 hanenin ihtiyaçlarını karşılamış olduk. Hava şartları düzeldiğinde ulaşımla ilgili problemi çözeceğiz." 
 
Adatepe köyü Muhtarı İsmail Fırıncı ise 4 gündür yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle evlerinden çıkamadıklarını belirterek, "Vatandaşlarımız evlerinde mahsur kalmıştı. Belediyeden yardım istedik, erzak yardımı yapıldı" dedi.

25 SAATTE KURTARILABİLDİ 
 
Elbistan ilçesinde düdüklü tencere patlaması sonucu yaralanan kadın, karlı yolda ambulansla hastaneye 25 saatte ulaştırılabildi.
 
Alınan bilgiye göre, Keçemağara Mahallesi'ndeki evinde dün akşam yemeği pişiren 29 yaşındaki Meryem Yıldırım, düdüklü tencerenin patlaması sonucu yaralandı. Yıldırım, yaklaşık bir metre kalınlığındaki kar sebebiyle mahalle yolu kapanınca hastaneye gidemedi. Yaralı kadına ilk müdahale vatandaşlar tarafından yapıldı.
 
Kadının yakınlarının jandarma ve sağlık ekiplerine haber vermesi üzerine yol, büyükşehir belediyesi ekiplerince açıldı. 112 Acil Servis görevlilerince evinden alınan Yıldırım, karlı yollardan geçirilerek 25 saatte Elbistan Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldı.
 
Yıldırım'ın eşi Zübeyir Yıldırım, eşinin vücudunda 2. derece yanık oluştuğunu söyledi.
 
Düdüklü tencerenin havalandırma deliğine buğday tanesi sıkıştığı için patladığını anlatan Yıldırım, "Eşim düdüklü kapağı açtığında tencerenin içerisindeki sıcak su yüzüne sıçradı. Olay dün gerçekleşti. Fakat ulaşım olmadığı için biz bugün gelebildik" dedi.