BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.439,55
HABER /  GÜNCEL

Engin Alan için Cemil Çiçek devrede!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek CHP'nin Engin Alan için verdiği yasa teklifi önerisini parti gruplarına gönderdi.

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Engin Alan'ın cezaevinden çıkmasını sağlayacak bir yasa teklifi önerisini gruplara gönderdi.

Uzlaşma sağlanırsa cezaların infazı dönem sonuna ertelenecek.

TEKLİFİ UMUT ORAN HAZIRLADI 

Umut Oran, Cemil Çiçek ile görüştükten sonra milletvekilini cezaevinden kurtaracak tek maddelik yasa teklifi verdi.

MHP’li Engin Alan’ı cezaevinden kurtaracak, Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay’ı ise olası bir onama kararının ardından gündeme gelebilecek yeniden cezaevine dönme olasılıklarını 24. Dönem sonuna kadar ortadan kaldıracak yasa teklifi tek maddeden oluşuyor.

TEKLİFTE DOKUNULMAZLIK VURGUSU

Teklifin gerekçesinde, yasama dokunulmazlığının milletvekiline tanınan kişisel bir ayrıcalık değil, yasama fonksiyonunun yerine getirilmesi için görev gereği tanınmış bir hak olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

DOKUNULMAZLIK ANIMSATMASI

“Esas amacı milletvekillerinin şahsını değil, yasama fonksiyonunu korumak ve demokrasin sağlıklı yürümesini sağlamaktır. Yasama dokunulmazlığının milletvekillerinin yasama çalışmalarına katılmasını engelleyecek olan ceza hükmünün infazı işlemlerine karşı güvence sağlaması gerekir. Milletvekilinin yasama görevini daha iyi yapabilmesi amacıyla tanınan bu ayrıcalık, kamu yararı nedeniyledir. Dokunulmazlık müessesinin herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan, tam olarak uygulanması, kamu yararına uygun olacaktır. Bu kamu yararı, milletvekillerine tanınan ayrıcalıkların, eşitlik ilkesini ihlal etmesindeki kamu zararından daha önceliklidir. Ceza hükümlerinin yerine getirilmesi nedeniyle milletvekili seçilmiş olan bir kimsenin, yasama faaliyetine katılamaması kamu vicdanını zedeleyecektir.”

YASAMA HAKKINI KESİNTİSİZ KULLANMA

Gerekçede, seçilmiş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyecek hükümlülük halinin, millet iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisine ve seçilme haklarına bir müdahale teşkil ettiğinin açık olduğu vurgulandı. Gerekçede, “Teklif ile milli iradenin temsilcisi olan milletvekillerinin, Anayasa’nın 7. maddesi uyarınca egemenlik kapsamında sahip oldukları yasama hakkını, kesintisiz kullanabilmeleri, milli iradenin eksiksiz olarak Meclis’e yansıması ve yasama görevini yapabilmeleri için haklarındaki kesinleşmiş mahkeme kararlarının yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılmaktadır” denildi.

VİCDAN KABUL ETMİYOR

Çiçek, gruplara gönderdiği yazıda, TBMM’nin 24. Yasama Dönemi’nin, tutuklu milletvekilleri sorunu ile başladığına işaret ederek, geçen süre içinde her türlü siyasi tartışmaya ve beyana konu olmasına rağmen bu konuda anayasal veya yasal herhangi bir düzenleme yapılamadığını ve bir çözüm ortaya konulamadığını belirtti. Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular üzerine verdiği kararlar sonrasında tutuklu milletvekilleriyle ilgili farklı durum ve uygulamaların ortaya çıktığını kaydederek, “Adil ve dolayısıyla vicdanen kabulü mümkün olmayan bir tabloyla karşı karşıya kalınmıştır. Bu durum karşısında kesin bir çözüm bulununcaya kadar geçici de olsa bir düzenleme ihtiyacı görülmektedir. Bu doğrultuda hazırlanmış olan kanun teklifi taslağı, gereği siyasi parti gruplarımızın takdir ve değerlendirmelerine ait olmak üzere sunulmuştur” dedi.