BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,64
HABER /  GÜNCEL

Kosova Meclisi feshedildi

Kosova Meclisi olağanüstü genel kurul toplantısında, uzun süren tartışmaların ardından yapılan oylamada çıkan 90 evet oyu ile Kosova Meclisi...

Abone ol

Kosova Meclisi olağanüstü genel kurul toplantısında, uzun süren tartışmaların ardından yapılan oylamada çıkan 90 evet oyu ile Kosova Meclisi feshedildi. Oylamada 4 milletvekili hayır derken 3’ü milletvekili de çekimser oy kullandı.
Yapılan oylama sonucu erken genel seçimlerin de 8 Haziran 2014 tarihinde düzenlenmesi kararı alındı. Oylamada Meclis Başkanı Jakup Krasniqi’nin, iktidarın karar almak, muhalefetin de hükümeti düşürmek için yeterli oyu olmadığı için meclisin feshedilmesi kararı alındığını şeklindeki sözleri de genel kurul toplantısında yapılan tartışmalara damgasını vurdu. Karar sonrası erken genel seçimlere gidilmesi, yapılan seçim reformu ile azınlıklara en az bir dönem daha milletvekili kontenjanı verilmesi umutlarını suya düşürmüş oldu.

"FESHEDİLMESİ MECBURİ"
Meclisin feshedilmesi için olağanüstü toplantı meclis genel kurulunda tüm parlamento grup başkanları söz aldı. 6+ Parlamenter Grubu adına söz alan Kosova Demokratik Türk partisi (KDTP) Milletvekili Müfera Şinik, 6 + Parlamenter Grubu’nu oluşturan Türk, Boşnak ve Roman milletvekilleri olarak vatandaşların çıkarları doğrultusunda ve meclisin gelecekte daha verimli olması adına meclisin feshedilmesi önerisini destekleyeceklerini söyledi. Toplantıda söz alan Başbakan Hashim Thaçi ise, “Ülkenin geleceği için çok önemli bir karar aldık. Bu karar da erken genel seçimlere gidilmesi oldu. Bugün de meclisin feshedilmesi için buradayız. Meclisin feshedilmesi mecburidir. Meclisin feshedilmesi kararı ortak uzlaşı sonucu alınmış bir karardır. Şimdiden seçimlerin özgür ve demokratik bir ortamda düzenlenmesini temenni ediyorum” ifadesini kullandı.
Medyanın alışılmışın üstünde önem verdiği toplantıda yapılan oylamanın ardından meclis feshedildi. 1999 yılında özgürlüğüne kavuşan, 2008 yılında da bağımsızlığını ilan eden Kosova’da Meclisin 4’üncü dönemi de böylece sona ermiş oldu. Meclisin 5 ‘inci dönemi 8 Haziran tarihinde yapılacak erken genel seçimlerin ardından başlayacak.
(İHA)