BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.442,56
HABER /  MEDYA

Cemaatten kaçış mı başladı?

Hükümet ile kıran kırana bir savaşa giren Gülen Cemaati eriyor mu? Üyeleri cemaati terk mi ediyor? Fatih Altaylı gündemdeki soruya çarpıcı bir yanıt verdi...

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Habertürksinin tepe ismi Fatih Altaylı AKP cemaat savaşının cemaat üzerindeki olası sonuçlarını köşesinde yorumladı. Gülen Hareketi'nin çevresinde konuşlanmış insanların hükümeti karşısına almamak için cemaati terk ettiği yönündeki değerlendirmeleri yorumlayan Altaylı "cemaat eriyor mu?" sorusuna yanıt aradı.

CEMAATEN KAÇIŞ VAR AMA KİMLER KAÇIYOR?

"Hükümetle kavga edince Cemaat erimeye başladı." şeklindeki iddianın çok doğru olduğunu vurgulayan Altaylı yine de bu iddiayı çürüten dikkate değer bir not düştü. Altaylı, cemaatten bir kaçış olsa da kaçanların zaten harekete sonradan dahil olmuş, çıkar odaklı bir katılım göstermiş yapılar olduğunu savundu. "Ama Cemaat'in "Öz" kitlesinde bir kopma olduğunu hiç zannetmiyorum." diyen Altaylı son noktayı ise şöyle koydu: Cemaat aslında kendi kendisiyle baş başa kalıyor. Olan budur.

İşte Altaylı'nın yazısındaki ilgili bölüm:

İKTİDARA yakın yazarların, hep bir ağızdan haykırdığı bir tespit var: "Hükümetle kavga edince Cemaat erimeye başladı." Bence çok doğru bir tespit.
Cemaat'ten ciddi bir kaçış var.
Aslına bakarsanız, geçtiğimiz 10 yılda olanın tam tersi bir durum söz konusu.
Geçtiğimiz yıllarda Cemaat'e doğru bir akın vardı.
Cemaat'le ilgili olan olmayan herkes Cemaatçi olmaya çalışıyordu.
Çünkü Türk insanının gözlem gücü ve hayatta kalma içgüdüleri sağlamdır.
Görüyorlardı ki, Cemaat'le yakın olmak, Cemaatçi olmak "kazandırıyor".
Özellikle de bürokraside.
Cemaatçiysen yükseliyorsun, Cemaatçiysen iyi görevlere atanıyorsun, Cemaatçiysen kollanıyorsun, Cemaatçiysen dokunulmazlık kazanıyorsun.
Başbakan'ın "Ne istediniz de vermedik?" cümlesinde teyit ettiği gibi "Cemaatçi olan istediğini alıyor" gibi bir hava vardı.
Bu yüzden de herkes "Cemaatçi" kisvesine bürünüyordu.
Şimdi ise tam tersi bir durum söz konusu.
"Cemaatçi olmak kaybettiriyor" durumuna geçildi.
Cemaatçiysen görevden alınıyorsun, Cemaatçiysen sürülüyorsun, Cemaatçiysen iktidarın hedefi haline geliyorsun durumu oluştu.
Geçtiğimiz 10 yılda Cemaat kisvesi giyenler, şimdi üzerlerinden bunu atarak "Vallahi Cemaatçi değiliz" yaftasıyla dolaşmaya başladılar.
Bu nedenle "Cemaat'ten kaçış başladı" tespiti doğrudur.
Ama Cemaat'in "Öz" kitlesinde bir kopma olduğunu hiç zannetmiyorum.
Cemaat'i sadece "Hizmet" olarak görenler, Cemaat'le bağlantısını mideden değil kalpten yapanlar, Cemaat'le yükselmeyi değil Cemaat'i yükseltmeyi hedef olarak benimseyenlerin Cemaat'ten koptuğu falan yok.
Cemaat aslında kendi kendisiyle baş başa kalıyor.
Olan budur.