BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.435,82
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan idamda kararlı

İdam konusunu dünyanın gündemine sokan Erdoğan, bu konuda kararlı olduğunun sinyallerini verdi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Brunei Sultanlığı gezisinden dönüşte uçaktaki gazetecilere konuştu. Erdoğan, idam tartışmasını boşuna açmadığını adeta belgeler nitelikte sözler söyledi.

Erdoğan'ın bu konudaki yorumu şöyle:

"İdam toplumda tartışmalı bir konu. Bu cezayı uygulamayan ülkeler de uygulayan ülkeler de var. Uluslararası camia AB’den ibaret değil. Mesela ABD, Çin, Rusya ve Japonya’da idam var. Ancak Norveç’te 77 kişiyi öldürmüş bir insanın sadece 21 yıl hapisle cezalandırılmasını anlamak kolay değil. Olaya bir de öldürülenlerin açısından bakmak lazım. Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir. "

AÇLIK GREVLERİ

Erdoğan, açlık grevlerinin de sona ermesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

"İsteklerin büyük bölümü karşılandı. Cezaevleriyle ilgili yaptığımız iyileştirmeler var. Mesela belli şartlar dahilinde mahkumların eşleriyle bir araya gelmesini mümkün kılmayı hedefliyoruz."

YENİ BİR OSLA OLABİLİR Mİ?

Başbakan terör konusunda müzakere ile ilgili yeni  kapı aralıyor. “Dağdaki teröristle kucaklaşmayanla görüşülür” diyor ve şunları ekliyor:

"Biz sürekli milli birlik, beraberlik ve kardeşlik projesi diyoruz. Arkadaş ne hakkın var da alamadın. Bakan mı olamadın? Parlamento’ya mı giremedin? Sosyo ekonomik olarak bölgeye yapılan yatırım 79 yıllık Cumhuriyet döneminden fazla. Ama terör örgütü, onun uzantısı olan parti bölgeye yatırım istemiyor. Kendi dillerinde yayın imkanı yoktu, şu anda bir çok etnik gruptan fazla haklara sahipler. Zaten bölücü örgütün başı dağa güvenmiyor.